Houby naložené v octové marinádě. Recept na dokonalé poměry jsem našla v babiččině zápisníku.

Houbová sezóna je vém proudu. Mnoho houbařů přemýšlí, co s bohatou úrodou udělat. Některé z nich se určitě vtí usušit a pak přidat například do zimního bigosu. Zbylý obsah košíku je však lepší průběžně využívat. Z lesních hub lze připravit mnoho chutných a výživných pokrmů. Pokud si chcete uchovat jejich čerstvost a lahodnou chuť na později, doporučujeme je naložit.

Viz video Moudrá babička vám ukáže, jak připravit šílený houbový guláš. Budete omdlévat blahem

Nakládané houby. Recept, bez kterého se na podzim neobejdete.

Marinování hub je velmi jednoduchý úkol. Spočívá v naložení lesníchdů do marinády z koření. Při tom je třeba mít na paměti několik detailů. Za prvé, pro marinování hub jsou nejvhodnější malé, pevné exeře, které se snadno vejdou do sklenice. Další důležitou otázkou jsou poměry. Octová marináda by měla být připravena v poměru 4:1. To znamená, že na čtyři porce vody by měla připadnout jedna porce octa. Pro zjednodušení předpokládejme, že jedna porce je v našem receptu jedna sklenice.

Ingredience na marinádu:

  • 4 šálky vody,
  • 1 šálek 10% octa,
  • 3ché lžíce cukru,
  • 3 lžičky soli,
  • 10 zrnek nového koření,
  • 10 zrnek černého pepře,
  • 10 hořčičných semínek,
  • 5 bobkových listů.

Další přísady:

  • 2 kg malých hub, např. hříbků, vavřínových hříbků, hříbků,
  • 1 cibule,
  • 5 stroužků česneku.

Jak připravit dobré nakládané houby? Klíčové jsou proporce a aromatická marináda.

Přípravu začněte tím, že houby očistíte od všech lesních zbytků (listí, mech, jehličí). Pokud jste našli větší exeře, nakrájejte je na malé kousky. Cibuli omyjte, oloupejte a nakrájejte natky, totéž udělejte s česnekem.

Všechny ingredience na marinádu, tj. vodu, ocet, cukr a koření: sůl, pepř, nové koření, bobkový list a hořčici, dejte do hrnce a přiveďte k varu. V samostatném hrnci uvařte vodu s houbami, cibulí a česnekem. Po několika minutách varu je slijte a vložte do vyvařených a vysušených sklenic. Nezapomeňte je nit až po vrch. Houby, cibuli a česnek zalijte připravenou marinádou s kořením.

Proces marinování hub se uzavírá v několika krocích. ilustrační foto, iStock

Sklenice uzavřete a postavte dnem vzhůru, aby vychladly. Po vychladnutí je otočte zpět a postavte na polici ve spíži nebo ve sklepě. Marinované houby můžete přidávat do salátů, omáček nebo tataráku. Skvěle se hodí také k masovým a rybím pokrmům. Dobrou chuť!Pokud se vám líbí, hlasujte v naší anketě níže.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: