Další zajímavé informace naleznete na domovské stránce portálu
Nápadem na zdravou a lehkou večeři jsou samozřejmě domácí polévky! Jak se však ukazuje, někdy může jeden přídavek udělat jídlo kaloricky těžké. Zjistěte, kterým produktům se vyhnout – některé z nich vám mohou dokonce uškodit!
Vyhněte se těmto přísadám do polévek – jsou nezdravé a kalorické.
Polévky jsou zdravým a sytým jídlem, které lze snadno připravit a skladovat až několik dní. Stačí však jedna z těchto oblíbených přísad, aby se domácí pokrm stal těžko stravitelným, kalorickým a nezdravým. Některé z nich jsou skutečným nepřítelem hubnutí – jsou kalorické a zasytí nás a ztěžknou.
Oblíbeným a přitom chutným dkem polévek je samozřejmě smetana. Mnoho lidí si nedokáže představit, že by se vzdali této ingredience, která se přidává například do rajské polévky, okurkové polévky, květákové polévky a mnoha dalších polských klasik. Vtí se ji však nahradit zdravějším přírodním jogurtem nebo polévku vůbec nebělit.
Viz video 3 super jednoduché nápady na polévku
Další oblíbenou a v mnoha domácnostech stále používanou pomůckou je kostka bujónu. Navzdory proslulosti tohoto výrobku si málokdo uvědomuje, jak je škodlivý! Jedná se především o sůl, konzervanty, umělá barviva a hydrogenovaný tuk. Taková směs může přispívat k mnoha onemocněním, včetně aterosklerózy nebo zvýšeného cholesterolu.
Nenápadné, kalorické přídavky do polévky. Co nepoužívat?
Některé výrobky se mohou zdát zdravé a neškodné, ve skutečnosti je opak pravdou. Jednou z nenápadných kalorických bomb je tortilla. Kromě toho, že jsou chutnou přílohou, jsou to jen prázdné kalorie. Taková ingredience se často vyskytuje ve společnosti mexických polévek a těch hustých, rajčatových.
Polské polévky mají také své hříchy – přídavek mouky na zahuštění pokrmu ho jen činí kaloričtějším a sytějším. Na druhou stranu klobása, bez které si kyselou polévku neumíme představit, je čistá kalorická bomba – většina z nich pochází z tuku, který často obsahuje i chuť k jídlu povzbuzující složky, což není dobré, když chcete zhubnout.
Arašídové máslo, bez kterého by mnohé asijské polévky nebyly tak chutné, nám ve velkém množství může také uškodit a poskytnout příval nadbytečných kalorií. Ta kupovaná v obchodě často nemají nejlepší složení a přetékají cukrem a škodlivým tukem.
Ti, kteří dodržují přísnější dietu, například lehce stravitelnou, nebo chtějí dbát na svůj pas, by si měli uvědomit, že přídatné látky, jako jsou těstoviny, rýže, krutony, hodně soli, sýr nebo konzervovaná zelenina, mohou škodit, vyvolávat pocitosti, nadýmání nebo poskytovat příliš mnoho kalorií. Nezapomeňte však, že zásadní je vyvážená a zdravá strava. Proto mohou mít některé z výše uvedených složek v závislosti na organismu různé účinky.