Cibule je zelenina s obrovským potenciálem a určitě byste v zemi na Visle marně hledali člověka, který nemá rád cibuli v jakékoli podobě. Obvykle ji přidáváme do polévek, omáček, sypeme jí rajčatové chlebíčky a přidáváme ji do různých salátů. Dnes pro vás máme recept na nakládanou cibuli, která bude dokonalou přílohou k jakýmkoli sendvičům, domácím hamburgerům a wrapovi, ale skvěle se bude hodit i jako příloha ke kotletám nebo jako předkrm na studeném talíři vedle vepřů a nakládaných hub. Recept je triviální a máme zde důkaz, že cibule a med jsou skvělá kombinace.
Viz video Jak se vyhnoutči při krájení cibule? Podívejte se na naše video
Cibule v této verzi je ohňostroj. Kombinujte ji s medem, octem a kořením.
Složení: 1:
- 3 větší červené cibule,
- 1 šálek vody,
- 1/4 šálku octa,
- 1 lžička medu,
- 1chá lžička soli,
- 3 bobkové listy,
- 4 kuličky nového koření,
- lžička hořčičných semínek,
- nepovinně: několik hřebíčků.
Marinovaná cibule – jak na to:
- Nakrájejte cibuli na tenkétky. Před krájením ji můžete dát na chvíli do mrazáku – usnadníte si tak práci a zajistíte, že vás cibule nebude štípat do očí.
- Připravte si sklenici (takovou, do které se vejde cibule a marináda). Na dno sklenice dejte hořčici a přidejte cibuli.
- Svařte vodu s octem, medem, solí a kořením a horkou marinádou zalijte cibuli ve sklenici. Marináda by měla cibuli zcela pokrýt.
- Sklenici s cibulí pevně uzavřete a vložte do hrnce. Poté zalijte vodou asi do 3/4 výšky a přiveďte k varu. Pasterujte 15-20 minut.
Po vychladnutí sklenici přemístěte na tmavé a chladné místo, nejlépe do sklepa nebo spíže. Podobným způsobem můžete připravit také bílou cibuli nebo cukrovou cibuli. Pokud však chcete použít měkčí šalotku, pasterujte ji o něco kratší dobu – ne déle než 10 minut.