Nyní si můžeme užívat houbařskou sezónu, ze které má mnoho lidí radost. Domů si nosímeé košíky dobrot a přemýšlíme, co všechno se z nich dá připravit. Nejlépe je využít je k přípravě večeře. Dnes vám ukážu, že i omáčky vyjdou výborně, ale musíte mít ten správný druh.
Omáčka z lišek je jednou z těch chutí, které se dokonale hodí k podzimnímu klimatu. Pokud se vám v poslední době poštěstilo strávit nějaký čas v lese, pravděpodobně jste se vrátili sým košíkem hub. Ale co s těmi krásnými zlatavými liškami dělat? Nejlepším způsobem, jak je co nejlépe využít, je připravit omáčku, která promění každé jídlo v kulinářský svátek. Díky své hluboké chuti, jemné smetanovosti a vůni lesa se lišková omáčka skvěle hodí k masovým i vegetariánským pokrmům.
Viz video Pokrmy z rýže a hub – ne nutně tradiční
Nedávno jsem zjistila, že lišková omáčka je skvělou alternativou klasické rajčatové omáčky věných zelných závitcích. Když jí nahradíme známou omáčku, můžeme dát tomuto tradičnímu pokrmu zcela novou chuť i vzhled. Lišky se svými intenzivními, ale jemnými chuťovými tóny se skvěle hodí k masu a zelí, takže z obyčejnýchěných zelných závitků udělají opravdový požitek a každý si řekne až o dvě porce.
Recept na houbovou omáčku z lišek
Ingredience
- 200 g lišek,
- olej na smažení,
- šalotka,
- 1/3 šálku 30% smetany,
- nasekaný kopr.
Způsob přípravy
- Šalotku nakrájejte nadrobno a vhoďte ji do rozpáleného oleje na pánvi. Smažte, dokud cibule nezesklovatí, a poté přidejte předem očištěné lišky.
- Celé to podle potřeby osolte a opepřete. Smažte na střednímmeni asi 4-5 minut.
- Veškerá voda, která se na pánvi nahromadila, by se měla odpařit a je velmi důležité, abyste na to pamatovali. Když se tak stane, omáčka bude mít správnou konzistenci a chuť.
- Na samém konci přilijte smetanu a přidejte nasekaný kopr. Vše ještě asi 2 minuty prohřívejte. Nakonec ochutnejte a případně dochuťte. Omáčku podávejte s oblíbenými přílohami a pochutnejte si!