Na podzim dozrávají švestky, takže kynutý koláčý těchto sladkýchdů je ideálním pečivem na přivítání tohoto ročního období. Jen je třeba vybrat ty nejlepší, které jsou zralé a bez vad. A samozřejmě je zbavte stopek. A jak z nich připravit lahodný dezert? Zde je recept mé babičky na dokonalý švestkový koláč. Určitě ho vyzkoušejte.
Viz video Dva lahodné švestkové koláče – ideální pro podzim
Rychlý kynutý koláč se švestkami. Kromě ovoce vyžaduje jen několik dalších ingrediencí.
Švestkový koláč je skutečná pochoutka, které se těžko odolává. Když ho podávám u nás doma, vždycky zmizí během chvilky. A není divu, protože chutná opravdu šíleně. Je ideální jako pohoštění pro hosty i k odpolední kávě. Co potřebujete k jeho přípravě? Zde je seznam produktů.
Složení:
- Švestky bez pecek (nejlépe węgierki) – kilogram;
- mouka – čtyři hrnky (včetně jednoho a čtvrt hrnku na drobenku);
- máslo – jedna kostka a čtvrt (včetně poloviny studené kostky na drobenku);
- mléko (t, ale ne horké) – sklenice;
- cukr – šálek (z toho polovina na drobenku);
- vejce – jedno celé a tři žloutky;
- droždí (čerstvé) – čtvrt kostky,
- vanilkové aroma – čajová lžička,
- sůl – špetka.
Jak upéct kynuté těsto se švestkami? Opravdu snadné a zvládne to každý
Pečení kynutého těsta se švestkami začněte přípravou kvásku.
- Do tho (ale ne horkého) mléka přidejte droždí, trochu mouky a cukru. Vše promíchejte. Kvásek přikryjte utěrkou a odložte na t místo asi na půl hodiny.
- Po této době přidejte zbytek mouky, cukr a také vejce, žloutky a máslo. Všechny ingredience smíchejte a uhněťte těsto. Hněťte ho až 10 minut, aby bylo pevné. Z uhněteného těsta vytvarujte kouli, přikryjte ji a nechte hodinu kynout.
- Mezitím omyjte švestky, odstraňte z nich pecky a ovoce nakrájejte na menší kousky. Z mouky, másla a cukru udělejte v rukou drobenku, vytvarujte z ní kouli a dejte ji do mrazáku.
- Vykynuté těsto dejte lžící do máslem vymazané formy tak, aby vilo celou formu.
- Nyní na koláč naaranžujte švestky, lehce je přitlačte a vše posypte drobenkou vyndanou z mrazáku.
- Koláč pečte 45 minut při 180 °C a poté jej nechte vychladnout. Podávejte posypaný moučkovým cukrem nebo ozdobený polevou. Dobrou chuť! Pokud máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.