Tento dort je tak nadýchaný, že je těžké sníst jen kousek. Moje babička ho vždycky podávala s kávou.

Na podzim dozrávají švestky, takže kynutý koláčý těchto sladkýchdů je ideálním pečivem na přivítání tohoto ročního období. Jen je třeba vybrat ty nejlepší, které jsou zralé a bez vad. A samozřejmě je zbavte stopek. A jak z nich připravit lahodný dezert? Zde je recept mé babičky na dokonalý švestkový koláč. Určitě ho vyzkoušejte.

Viz video Dva lahodné švestkové koláče – ideální pro podzim

Rychlý kynutý koláč se švestkami. Kromě ovoce vyžaduje jen několik dalších ingrediencí.

Švestkový koláč je skutečná pochoutka, které se těžko odolává. Když ho podávám u nás doma, vždycky zmizí během chvilky. A není divu, protože chutná opravdu šíleně. Je ideální jako pohoštění pro hosty i k odpolední kávě. Co potřebujete k jeho přípravě? Zde je seznam produktů.

Složení:

  • Švestky bez pecek (nejlépe węgierki) – kilogram;
  • mouka – čtyři hrnky (včetně jednoho a čtvrt hrnku na drobenku);
  • máslo – jedna kostka a čtvrt (včetně poloviny studené kostky na drobenku);
  • mléko (t, ale ne horké) – sklenice;
  • cukr – šálek (z toho polovina na drobenku);
  • vejce – jedno celé a tři žloutky;
  • droždí (čerstvé) – čtvrt kostky,
  • vanilkové aroma – čajová lžička,
  • sůl – špetka.

Jak upéct kynuté těsto se švestkami? Opravdu snadné a zvládne to každý

Pečení kynutého těsta se švestkami začněte přípravou kvásku.

  1. Do tho (ale ne horkého) mléka přidejte droždí, trochu mouky a cukru. Vše promíchejte. Kvásek přikryjte utěrkou a odložte na t místo asi na půl hodiny.
  2. Po této době přidejte zbytek mouky, cukr a také vejce, žloutky a máslo. Všechny ingredience smíchejte a uhněťte těsto. Hněťte ho až 10 minut, aby bylo pevné. Z uhněteného těsta vytvarujte kouli, přikryjte ji a nechte hodinu kynout.
  3. Mezitím omyjte švestky, odstraňte z nich pecky a ovoce nakrájejte na menší kousky. Z mouky, másla a cukru udělejte v rukou drobenku, vytvarujte z ní kouli a dejte ji do mrazáku.
  4. Vykynuté těsto dejte lžící do máslem vymazané formy tak, aby vilo celou formu.
  5. Nyní na koláč naaranžujte švestky, lehce je přitlačte a vše posypte drobenkou vyndanou z mrazáku.
  6. Koláč pečte 45 minut při 180 °C a poté jej nechte vychladnout. Podávejte posypaný moučkovým cukrem nebo ozdobený polevou. Dobrou chuť! Pokud máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: