V létě se vyplatí nahradit složité pečivo lehkými, osvěžujícími a hlavně snadno připravitelnými dezerty. Kromě zmrzliny, sezónního ovoce nebo efektních želé se podívejte na tento recept na rybízový dort, který nevyžaduje žádné pečení a vypadá přímo úchvatně.
Viz video Clafoutis s rebarborou. Dokonalý letní dezert
Dokonalý prázdninový dort? Obejdete se bez pečení
Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete strávit několik hodin v kuchyni? Hitem letošního léta je tento recept na rybízový koláč, který je triviálně jednoduchý a navíc nesmírně efektní. Nemusíte ho péct ani trávit několik hodin v kuchyni – stačí, když si připravíte lehkou pěnu na mléčném základě a osvěžující želé plné ovoce. Zbytek se udělá doslova sám!
Klíčem k úspěchu je správné pořadí ingrediencí a samozřejmě štědrá porce sezónního ovoce. Černý rybíz je pro tuto roli jako stvořený. Jeho sladkokyselá chuť se skvěle hodí k sušenkovému základu a krémové směsi mascarpone a smetany. Ozdobou a svátečním nádechem je zase želé, do kterého byste měli také potopit hodně rybízu.
Skládaný rybízový dort – tento recept u mě v létě kraluje.
Ingredience na náplň:
- 250 g mascarpone,
- 500 ml 30 % smetany,
- 5 lžiček želatiny,
- 3 lžíce moučkového cukru,
- 2 šálky černého rybízu,
- 100 ml horké vody.
Ovocné želé:
- 2 šálky černého rybízu,
- 2 rybízová želé,
- 600 ml horké vody,
- plus – 150-170 g tmavých sušenek na dno.
Postup přípravy:
- Želatinu nejprve zalijte 100 ml vody. Přísady smíchejte a nechte vychladnout. Mezitím důkladně omyjte ovoce.
- Osušené ovce rozmixujte.
- Smetanový sýr ušleháme do tuha a ke konci po lžících přidáváme sýr mascarpone a moučkový cukr. Nakonec do směsi přidáme blanšírovaný rybíz a mírně vychladlý rybíz – vše opět promícháme na nízkých otáčkách.
- Dno formy na pečení vyložte papírem. Sušenky naskládáme vedle sebe – vytvoříme si tak dno.
- Na sušenky navrstvíme rybízovou směs – vrchní část esteticky zarovnáme. Dort dáme do lednice – směs by měla pěkně ztuhnout.
- Po této době na hmotu opět naaranžujte rybíz.
- Obě rybízová želé rozpusťte ve vodě a nechte vychladnout.
- Hotové želé nalijte na směs. Koláč dejte zpět do lednice – nejlépe přes noc nebo minimálně na tři hodiny.
- Po této době je dort připraven k podávání, pochutnejte si!