V létě dělám rybízový koláč. Tento dort nepeču, tady kraluje lehká a osvěžující pěna.

V létě se vyplatí nahradit složité pečivo lehkými, osvěžujícími a hlavně snadno připravitelnými dezerty. Kromě zmrzliny, sezónního ovoce nebo efektních želé se podívejte na tento recept na rybízový dort, který nevyžaduje žádné pečení a vypadá přímo úchvatně.

Viz video Clafoutis s rebarborou. Dokonalý letní dezert

Dokonalý prázdninový dort? Obejdete se bez pečení

Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete strávit několik hodin v kuchyni? Hitem letošního léta je tento recept na rybízový koláč, který je triviálně jednoduchý a navíc nesmírně efektní. Nemusíte ho péct ani trávit několik hodin v kuchyni – stačí, když si připravíte lehkou pěnu na mléčném základě a osvěžující želé plné ovoce. Zbytek se udělá doslova sám!

Klíčem k úspěchu je správné pořadí ingrediencí a samozřejmě štědrá porce sezónního ovoce. Černý rybíz je pro tuto roli jako stvořený. Jeho sladkokyselá chuť se skvěle hodí k sušenkovému základu a krémové směsi mascarpone a smetany. Ozdobou a svátečním nádechem je zase želé, do kterého byste měli také potopit hodně rybízu.

Skládaný rybízový dort – tento recept u mě v létě kraluje.

Ingredience na náplň:

  • 250 g mascarpone,
  • 500 ml 30 % smetany,
  • 5 lžiček želatiny,
  • 3 lžíce moučkového cukru,
  • 2 šálky černého rybízu,
  • 100 ml horké vody.

Ovocné želé:

  • 2 šálky černého rybízu,
  • 2 rybízová želé,
  • 600 ml horké vody,
  • plus – 150-170 g tmavých sušenek na dno.

Postup přípravy:

  1. Želatinu nejprve zalijte 100 ml vody. Přísady smíchejte a nechte vychladnout. Mezitím důkladně omyjte ovoce.
  2. Osušené ovce rozmixujte.
  3. Smetanový sýr ušleháme do tuha a ke konci po lžících přidáváme sýr mascarpone a moučkový cukr. Nakonec do směsi přidáme blanšírovaný rybíz a mírně vychladlý rybíz – vše opět promícháme na nízkých otáčkách.
  4. Dno formy na pečení vyložte papírem. Sušenky naskládáme vedle sebe – vytvoříme si tak dno.
  5. Na sušenky navrstvíme rybízovou směs – vrchní část esteticky zarovnáme. Dort dáme do lednice – směs by měla pěkně ztuhnout.
  6. Po této době na hmotu opět naaranžujte rybíz.
  7. Obě rybízová želé rozpusťte ve vodě a nechte vychladnout.
  8. Hotové želé nalijte na směs. Koláč dejte zpět do lednice – nejlépe přes noc nebo minimálně na tři hodiny.
  9. Po této době je dort připraven k podávání, pochutnejte si!
Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: