Není příliš známou skutečností, že hořčice má více než jeden název. V obchodech najdete hořčici lahůdkovou (jemnou), smetanovou (sladkou), sareptskou (ostrou), francouzskou, ruskou, stolní a dijonskou. Podle druhu se používá hořčice bílá, hnědá nebo černá. Mezi další přísady patří ocet (jablečný, vinný nebo lihový), cukr nebo med, sůl, voda a koření.
Viz video Svíčková v hořčičné omáčce s houbami
Jak se dělá hořčičná omáčka k večeři? I ti nejvybíravější jedlíci si ji zamilují.
Hořčice se často přidává do masa nebo salátů, aby jim dodala výrazný nádech. Pro mnoho lidí však může mít příliš intenzivní chuť. Pokud patříte do této skupiny, řešením je připravit si lahodnou hořčičnou omáčku. Ta už není tak ostrá a hustá jako hořčice samotná. Lze ji připravit jak za t, tak za studena. Zde jsou potřebné ingredience:
- 2 polévkové lžíce hořčice saree,
- 2 lžíce másla,
- 1 polévková lžíce pšeničné mouky,
- 250 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru,
- Špetka soli a pepře podle chuti.
TIP! Místo hořčice sárí můžete použít dijonskou hořčici. Vyznačuje se velmi ostrou chutí, mírně výraznou slaností a krémovou konzistencí.
Jednoduchá hořčičná omáčka. Využijete ji k mnoha různým pokrmům
Hořčičná omáčka se skvěle hodí k masu a zelenině. Dobře se bude hodit jako příloha k pečeným masům, kotletám, žebírkům, bramborám, chřestu, brokolici a zeleným fazolkám. Zde je stručný návod na její přípravu:
- Máslo vložte do hrnce a počkejte, až se rozpustí. Nastavte nízký výkon hořáku.
- Přidejte mouku a minutu smažte.
- Přilijte vývar a vše důkladně promíchejte.
- Přidejte hořčici a koření.
- Zvyšte výkon hořáku a přísady stále míchejte.
- Když se omáčka začne vařit, vypněten a směs přendejte do mísy.
Pokud máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.