Hvězdnice obecná: charakteristika rostliny
Hvězdnice obecná (Stellaria media) je jednoletá rostlina z čeledi hřebíčkovitých. Její druhové jméno je odvozeno z latinského slova stella znamená hvězda a odkazuje na strukturu květů této rostliny, které skutečně vypadají jako hvězdy. Hvězdice jsou malé, obvykle bílé, zřídka nazelenalé květy. Jedná se o kosmopolitní druh, který se vyskytuje prakticky po celém světě. Běžně se vyskytuje po celé naší zemi, mnozí ji potlačují jako úporný zahradnível. Není divu, rychle roste, snadno zakořeňuje, nesnáší sluneční záření a nevadí jí nižší tty.
Kvete od března do října a i během mírnějších zim může růst i pod sněhem. Bývala oblíbenou potravou hospodářského ptactva, odtud její obvyklé názvy: máta prachová, kadeřavá nebo ptačí. Bylinnou surovinou je hvězdnice chlumní, která má rozsáhlé léčebné účinky a ceněnou chuť. Pro léčebné účely lze bylinu sbírat až do doby, než se semena usadí.
Viz video Jak pečovat o sazenice rajčat?
Hvězdicovité ovoce: vlastnosti
Čím se vyznačuje hvězdice? Léčivé vlastnosti této rostliny jsou dány jejím bohatým složením. Bylina hvězdnice je zdrojem snadno vstřebatelného vitaminu C – ve 100 gramech suroviny může obsahovat až 300 mg kyseliny askorbové. Obsahuje také další vitaminy:
- provitamin A (tj. beta-karoten),
- vitamin E,
- vitamin F (tj. kyselina linolenová),
- vitamin PP (nebo niacin),
- vitamin B2 (tj. riboflavin),
- vitamin B1 (tj. thiamin).
Hvězdník obecný obsahuje také:
- flavonoidy (luteolin, rutin),
- saponiny,
- fytosteroly,
- hydroxykumariny,
- glykosidy,
- cukerné alkoholy (pinitol),
- kyselina gama-linolenová (GLA),
- minerální soli: zinek, fosfor, jód, křemík, hořčík, mangan, draslík, selen, sodík, vápník, železo.
Viz video Tofu pokrm – jednoduchý recept
Hvězdné ovoce: použití
Hvězdice se používá jak v lékařství, tak v kosmetice a kuchyni. Nálev z hvězdníku obecného lze použít léčebně zevně i vnitřně. Vnitřní dávkování:
- zlepšuje funkci trávicího systému,
- napomáhá očistě a detoxikaci organismu, urychluje detoxikaci,
- zlepšuje funkci jater,
- zrychluje metabolismus, což podporuje hubnutí,
- má příznivý vliv na funkci ledvin a působí jako diuretikum,
- podporuje funkci vylučovacího systému,
- příznivě působí na oběhový systém, utěsňuje a posiluje cévy,
- rozpouští aterosklerotickéty v oběhovém systému, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi,
- chrání klouby,
- snižuje revmatické potíže,
- zlepšuje stav pokožky, prospívá její pružnosti a zdravému vzhledu,
- má expektorační účinek, takže se může používat při kašli a bronchitidě,
- má antioxidační, protizánětlivé, antivirové a antiparazitární účinky.
Zevně se používá k léčbě kožních onemocnění, zejména vyrážek a svědění. Doporučuje se na spáleniny od slunce a termické popáleniny, bodnutí a štípnutí hmyzem, řezné rány, odřeniny, těžko se hojící rány, vředy, vřídky, lupénku, akné, černé a bílé tečky, oděrky a křečové žíly. Výtažek z hvězdnice má hydratační a elastický účinek na pokožku, snižuje výskyt cévek a potlačuje tvorbu kožního mazu, takže není divu, že se nachází v mnoha kosmetických přípravcích.
Třapatku lze jíst jako zeleninu, stejně jako špenát. Mladé listy hvězdnice se mohou jíst syrové, jako tzv. jako přídavek do salátů nebo koktejlů, je však třeba dávat pozor, protože saponiny, které obsahuje, mohou být v nadměrném množství škodlivé. Určitě je lepší hvězdici obecnou tepelně upravit. Přebytečných saponinů se zbavíme i krátkým povařením a vylitím vody. Stačí pak hvězdnici nasekat, zalít olejem smíchaným s citronovou šťávou (nebo dobrým octem), solí a pepřem, aby vznikla směs, která se rozdělí na dvě části. chutný předkrm.
Příprava zelené koktejl, hrst čerstvých listů hvězdnice se omyje, spaří a poté rozmixuje v mixéru s celerem, mladými listy pampelišky a hrstí jahod, borůvek nebo rybízu, před přidáním vody nebo přírodní ovocné šťávy. Zajímavým nápadem je také míchaná vajíčka s hvězdicovým květem. Svazek hvězdicových listů omyjte, osušte a nasekejte nadrobno, pak je společně s nadrobno nakrájenou šalotkou osmahněte na rozpáleném přepuštěném másle, dokud cibule nezesklovatí. Pak do nich rozklepneme dvě vejce, osolíme a opepříme. Hvězdnice lze použít také k přípravě zeleného pesta nebo sendvičové pasty.
Viz také: Kam vyhodit vaječné skořápky? Použijte je znovu! Budou se vám hodit při nepříjemném jarním problému.