Houbová omáčka bez smetany je stejně chutná, a přitom zdravější verze oblíbeného pokrmu. Čím můžete nahradit smetanu? Doporučujeme.
Podívejte se na video Kuře s houbovou nádivkou – rychlý a snadný recept na večeři na všední den
Jak připravit houbovou omáčku bez smetany?
Jak připravit houbovou omáčku bez smetany? Aromatická omáčka s houbami je oblíbeným pokrmem, který se na našich stolech objevuje velmi často. Houby jsou snadno dostupné a lze je podávat i dětem. Navíc jsou jednoduché, snadné a rychlé na přípravu. Není tedy divu, že houbová omáčka patří k nejoblíbenějším pokrmům.
K přípravě houbové omáčky v tradiční verzi používáme smetanu. Díky ní je omáčka dostatečně hustá a dobře se mísí s ostatními ingrediencemi. Někdy jsme však nuceni se smetany vzdát. Důvodem může být mimo jiné nutnost držet dietu nebo snaha snížit vysoký obsah kalorií v pokrmu. Znamená to, že musíme tento chutný pokrm vyřadit z jídelníčku? Rozhodně ne! Lahodnou houbovou omáčku lze připravit i z jiných ingrediencí, které jí dodají trochu jinou, ale přesto zajímavou chuť. Které produkty lze použít místo smetany? Odpověď najdete dále v tomto článku.
Houbová omáčka s přírodním jogurtem – recept na fit omáčku
Pokud nechcete použít smetanu, nejoblíbenější variantou je houbová omáčka s přírodním jogurtem. Nahrazení smetany jogurtem má mnoho výhod. Houbová omáčka na bázi přírodního jogurtu je zdravější a lehčí.
Přírodní jogurt obsahuje méně tuku než smetana, takže pokrm je méně kalorický. Má krémovou konzistenci, takže je ideální pro přípravu omáček. Díky kyselosti jogurtu má pokrm trochu jinou chuť než při použití tradiční smetany, ale díky tomu jsou houby intenzivnější a výraznější.
Výroba houbové omáčky na bázi přírodního jogurtu je triviální a rychlá. Je ideální pro zaneprázdněné lidi a pro ty, kteří neradi sedí v kuchyni příliš dlouho.
Houbová omáčka s jogurtem – jak ji připravit a k čemu ji podávat?
Jak připravit lahodnou a aromatickou houbovou omáčku s přírodním jogurtem? K přípravě pokrmu budete potřebovat následující produkty:
- 0,5 kg hub
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g přírodního jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva vymačkaná z poloviny citronu
- ½ svazku petrželky
- koření: sůl, pepř podle chuti
Způsob přípravy:
- Houby omyjte, oloupejte a nakrájejte na proužky.
- Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte.
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Když mírně zesklovatí, přidejte česnek prolisovaný lisem. Chvíli vše smažte.
- Přidejte natky nakrájené houby a smažte je na mírnémmeni, dokud nepustí vodu.
- K osmaženým houbám přidejte přírodní jogurt a šťávu vymačkanou z poloviny citronu.
- Dochutíme solí a pepřem a celé to chvíli povaříme.
- Ke konci přidejte nasekanou petrželku.
Takto připravenou houbovou omáčku bez smetany lze podávat na mnoho způsobů. Nejčastěji ji jíme s těstovinami, ale výborně se hodí i brambory, všechny druhy krup a dokonce i rýže.
Jak zahustit houbovou omáčku bez smetany?
Jak zahustit houbovou omáčku bez smetany? Přidáním smetany do omáčky získá pokrm přiměřeně hustou konzistenci. Omáčka se stane krémovou a jemnou. Jak dosáhnout podobného efektu bez smetany? Ukazuje se, že dosáhnout krémové konzistence houbové omáčky bez smetany je nejen možné, ale také velmi snadné.
Vše, co potřebujete přidat do naší omáčky, je trochu sýr mascarpone. Díky němu má pokrm sametovou strukturu a zvýrazňuje chuť omáčky. Mascarpone přidávejte nejlépe postupně a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
Dalším oblíbeným způsobem, jak omáčku zahustit. pomocí jíšky z másla a mouky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a smažte dozlatova. Poté se jíška rozpustí ve studené vodě a přidá se do omáčky.
Viz také: Selské knedlíky překvapí šťavnatou nádivkou. Mohou se ale vyrovnat knedlíkům s masem z vývaru?