Plod kaki má tvar rajčete a poněkud podobnou stopku. Liší se však barvou, jeho tenká a jemná slupka je ve zralosti výrazně oranžová. Dužina má intenzivně sladkou chuť a konzumuje se nejlépe syrová. Na polském trhu není obtížné persimony sehnat, jsou k dostání ve většině supermarketů. Stojí za to zařadit ji do našeho jídelníčku, protože její pravidelná konzumace má pozitivní vliv na lidský organismus.
Jeho zdraví prospěšné vlastnosti byly známy již ve starověku. Tehdejší Řekové ji nazývali dem bohů“. V Číně je zase považován za symbol štěstí a spokojenosti.
Viz video Méně odpadu v kuchyni. Místo vyhazování použijte slupky z ovoce neobvyklým způsobem.
Proč jíst kaki? Málo kalorií a jeé tříslovin
Plody kaki mají vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií – ve 100 g je 70 kcal. Je takéé vitaminů, včetně vitaminů A a C. Poskytuje také cenné minerální látky – ve 100 g kaki je 161 mg draslíku, 17 mg fosforu, 9 mg hořčíku a 8 mg vápníku.
Persimmon je také zdrojem tříslovin, známých také jako přírodní taniny. Podle serveru dietitians.org mají tyto sloučeniny potenciál mimo jiné v boji proti rakovině prsu, prostaty ac. Potlačují totiž schopnost rakovinných buněk množit se a tzv. angiogenezi, která je charakteristická pro metastazování.
Persimmon – snižuje hladinu cholesterolu, chrání před srdečními chorobami
Pravidelná konzumace kaki má také dobrý vliv na oběhový systém. Dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi (za to je zodpovědná vláknina obsažená v ovoci). V důsledku toho se snižuje pravděpodobnost vzniku aterosklerózy a srdečních onemocnění. Kromě toho je ovoceé antioxidantů, jejichž úkolem je mimo jiné posilovat cévy.
Antioxidanty však mají i mnoho dalších výhod. Bojují proti nadbytku volných radikálů, které urychlují stárnutí a přispívají k mnoha onemocněním, včetně rakoviny. V kaki najdeme mimo jiné zeaxantin a lutein, které mají vliv na zdraví očí. Pravidelný přísun lykopenu, jehož zdrojem je i persimmon, zase snižuje riziko srdečních onemocnění a rakoviny.
Přírodní antioxidanty nejsou bez vlivu ani na vzhled pokožky. Protože zpomalují proces stárnutí, zůstáváť déle pevnější, hladší a zářivější.
Kaki ovoce – jak koupit sharon? Jak jíst persimony?
Šaron se v polských obchodech obvykle objevuje kolem podzimu. Plody jsou zpravidla již zralé a připravené k jídlu. Nejlepší je kupovat dužnaté, tmavě oranžové, kulatého tvaru a ty se zelenými listy. Pokud víte, že na ovoce budete muset počkat o něco déle, je lepší vybrat méně zralé.
Kaki se může jíst na kousky nebo celé (jako jablko). Může být také přísadou do mnoha salátů, džemů, pečiva a ovesných vloček. Některé zdroje uvádějí, že persimony lze jíst se slupkou, jiné doporučují, aby se ovoce před konzumací oloupalo.