Máselníky jsou jednou z nejčastěji sbíraných hub v Polsku, ceněné pro svou jemnou chuť a vůni. Skvěle se hodí do omáček, kterým dodají podzimní nádech. Spojením těchto hub s mascarpone vznikne jedinečná omáčka, která obohatí mnoho pokrmů, od těstovin až po maso.
Viz video Špagety se sójovo-máslovou omáčkou [HAPS VEGE]
Omáčka z čerstvých lesních hub. Krémová textura s máslovou dýní je mistrovským dkem.
Výbornou alternativou smetany je sýr mascarpone. Nebude dominovat chuti máslové dýně, naopak ji zvýrazní. Na přípravu omáčky budete potřebovat tyto ingredience:
- 300 g máslové dýně,
- 200 g sýra mascarpone,
- cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce másla,
- 1/2 šálku vývaru (zeleninového nebo drůbežího),
- Sůl a pepř podle chuti.
Jak připravit krémovou omáčku na těstoviny? Recept, který bude vyhovovat každému
Máslovou dýni důkladně očistěte, poté oloupejte kloboučky, abyste se zbavili případné hořké pachuti. Nakrájejte je na kousky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo na střednímmeni. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a počkejte, až zprůsvitní. Poté přidejte nasekaný česnek a nechte na ohni ještě minutu, dokud nezačne vonět. Vhoďte nakrájenou máslovou dýni a smažte asi 5-7 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne. Do pánve nalijte vývar a poté přidejte sýr mascarpone.
Míchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí a nespojí se s ostatními přísadami. Podle chuti osolte a opepřete. Omáčku podávejte horkou a ozdobte ji čerstvou petrželkou. Hodí se k těstovinám, rýži nebo jako příloha k masu. Pokud máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.