Myslíte si, že bez mouky omáčku nepřipravíte? Nic nemůže být dále od pravdy. Zkuste to a bude to vynikající.

Mouka se v receptech objevuje často, ale její použití nemusí vždy přinést kýžené výsledky. Někdy se stane, že místo lehké a jemné konzistence získáte těžkou a příliš hustou omáčku. Často se v omáčce objeví hrudky, které kazí vzhled i chuť pokrmu. Kromě toho může v celém pokrmu převládat moučná pachuť. Naštěstí existují jednodušší způsoby, jak dosáhnout sametové omáčky bez použití této přísady. Pokud hledáte inspiraci, máme pro vás několik osvědčených řešení.

Viz video Neobvyklé přídavky do vývaru. O recept vás požádá i tchyně!

Čím můžete nahradit mouku v omáčce? Existuje několik alternativ

Místo mouky můžete sáhnout po surovinách, které omáčku přirozeně zahustí a dodají jí dokonalou konzistenci. Zajímavým a ne zcela samozřejmým nápadem je nadrobený chléb.. Jednoduše přidejte kousky do horké omáčky, počkejte, až se nasáknou, a pak je jemně promíchejte nebo rozmixujte. Skvěle se hodí do domácích, rustikálních pokrmů, kterým dodá trochu hloubky. Pokud toužíte po smetanové konzistenci, je smetanový sýr ideální volbou. Přidejte ho trochu na konci vaření a dobře spojte, aby byla omáčka sametová a získala jemný mléčný charakter.

Pro trochu sofistikovanější efekt použijte sýr mascarpone.. Je velmi jemný, takže se hodí k zeleninovým, těstovinovým nebo drůbežím pokrmům. Stačí jedna lžíce, aby omáčka získala nejen krémovou strukturu, ale také jedinečnou chuť. A pokud dáváte přednost lehčí variantě, zvolte rozmixovanou zeleninu.. Dýňové pyré dodá jemnou sladkost a krásnou barvu, zatímco květák nebo brambory vytvoří hladký, hustý základ.

TIP! Pokud k zahuštění omáčky používáte chléb, vyberte takový, který má neutrální chuť, nejlépe mírně prošlý, protože se rychleji rozpadne a absorbuje tekutiny. Při blanšírování zeleniny je dobré ji předtím opéct. Tím získá hlubší chuť a omáčce dodá jedinečné aroma.

Houbová omáčka – recept. Jak se připravuje. Houbová omáčka – recept. Jak se připravuje? Foto Nicolas Garrat / iStock

Jak si připravit rychlou omáčku k večeři? Použijte tyto tři nejlepší návrhy

Krémová omáčka vůbec nepotřebuje mouku, aby měla vynikající texturu a chuť. Existuje mnoho jednoduchých způsobů, jak připravit sametovou zálivku, která je lehká a sytá. Použitím přírodních ingrediencí můžete zvýraznit chuť svých pokrmů. Nemáte nápad na rychlé omáčky? Vyzkoušejte naše návrhy.

  1. Rajčatová omáčka s chlebem. Na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme nakrájená rajčata nebo rajčata z konzervy. Vařte, dokud se zelenina nerozpadne a omáčka nezhoustne. Pak přihodíme kousky suchého chleba a necháme je nasáknout. Vše rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a oblíbenými bylinkami, například bazalkou nebo oreganem. Tato aromatická příloha se skvěle hodí k masovým kuličkám, nákypům nebo pizze.
  2. Omáčka z pečeného květáku. Květák rozdělte na růžičky, pokapejte olivovým olejem, posypte špetkou soli a upečte v troubě doměkka. Po vychladnutí rozmixujte s tm zeleninovým vývarem a přidejte kapku olivového oleje a citronové šťávy. Omáčka má lehce oříškovou chuť a sametovou konzistenci, která se hodí k pečenému masu, grilovaným rybám nebo jako příloha k ovesné kaši a těstovinám.
  3. Dýňová a jogurtová omáčka. Dýni nakrájenou na kostičky upečte v troubě doměkka. Rozmixujte ji na hladkou kaši a poté ji smíchejte s řeckým jogurtem. Přidejte špetku muškátového oříšku, pepře, soli, strouhaného zázvoru a pro zvýraznění chuti i kapku citronové šťávy. Krémová, lehce pikantní omáčka se hodí k pečené zelenině, bramborám a obilovinám.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: