Oblíbené saláty Poláků jsou zeleninové, gyrosové a bramborové. Podle mého názoru však květákový salát předčí všechny ostatní nejen chutí, ale i z jiných důvodů. Tento recept musíte vyzkoušet. Květákový salát dělám k mnoha příležitostem a na svátek Všech svatých ho mám vždy na stole. Je sytý a v lednici vydrží až pět dní.
Mezi množstvím receptů na saláty si jeden zaslouží zvláštní uznání. Květákový salát vznikl ou náhodou – inspirovala jsem se receptem z webu, ale vylepšila jsem ho o dvě ingredience. Tento salát se skvěle hodí na grilování, svátky nebo rodinná setkání. Co je na něm zvláštního? Samozřejmě chuť, podle mého názoru je mnohem lepší než jiné saláty se zeleninou. Také dlouho nezvlhne a uložený v lednici ve vzduchotěsné nádobě vydrží klidně až pět dní. Pokud hledáte recept, který se hodí na večírek nebo jednoduše k večeři místo sendvičů, květákový salát bude ideální.
Viz video Tento recept vás vystřelí z bačkor. Lilek vládne
Vymyslela jsem recept na skvělý salát. Květák s těmito ingrediencemi je šikula.
Ingredience: Květák, který se skládá ze dvou částí, je vhodný pro přípravu zeleniny, která se používá v kuchyni:
- 1 květák,
- 1chovka červených fazolí (asi 250 g před scezením),
- 40 g žlutého sýra nakrájeného na kostičky,
- 40 g na kostičky nakrájeného uzeného masa,
- sklenice konzervovaného celeru,
- svazek pažitky,
- 2 stroužky česneku,
- sůl a pepř podle chuti,
- majonéza.
Květákový salát – jak na něj:
- Začněte vařením květáku. Nakrájejte ho na co nejmenší růžičky a uvařte ho al dente v mírně osolené vodě. Poté jej nechte vychladnout. Květák na tento salát můžete uvařit i den předem.
- Jakmile květák vychladne, postarejte se o zbytek. Fazole slijte a prchněte je ve studené vodě. Stejným způsobem nechte okapat celer. Sýr a šunku nakrájejte na kostičky.
- Květák dejte do mísy, přidejte na kostičky nakrájený sýr, šunku a celer a fazole. Přidejte nasekanou pažitku a rozmačkaný česnek. Dochuťte solí a pepřem.
- Do salátu přidejte 2-3 lžíce majonézy a promíchejte. Nezapomeňte použít příliš mnoho majonézy, měla by pouze „slepit“ ingredience dohromady. Po promíchání dejte na několik hodin do chladničky, aby se ingredience spojily.