Nápad na rychlou a zdravou večeři během několika málo okamžiků. Porušte tradici a připravte si tyto zdravé kotlety

Mladé zelí je de facto typické bílé zelí, které pochází ze starší odrůdy. Na trzích je k dostání od začátku května a můžete si ho vychutnávat až do srpna. Sáhneme po něm, protože je jemnější a sladší chuti. Když hledáte jarní inspiraci, připravte si dokonalé a velmi zdravé kotlety.

Nápad na rychlou večeři: řízky z mladého zelí

Nemáte v kuchyni moc času, ale přesto si chcete dopřát zdravé jídlo? Vyzkoušejte tuto bezmasou variantu, která prospěje vašemu žaludku.

Viz video To není kacířství, ale lahodné řízky. Hlavní ingredience vás bude šokovat

Složení: 1:

  • 1 hlávka mladého zelí,
  • 2 vejce,
  • 1/2 hrnku mouky,
  • 1/2 šálku mléka,
  • Mletá sladká paprika,
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení.

Příprava krok za krokem:

  • Zelí důkladně omyjte a nakrájejte na dva centimetry silnétky. Podle potřeby osolte a opepřete podle chuti.
  • V míse smíchejte mouku, vejce, mléko, sůl, pepř a papriku. Těsto by mělo mít konzistenci hustého palačinkového těsta.
  • Na pánvi rozehřejte olej. Plátky zelí namočte a důkladně obalte v těstíčku, poté je smažte dozlatova, asi tři až čtyři minuty z každé strany.

Mladé zelí je zdrojem vitamínů a minerálů

Je to skutečná bomba, v dobrém slova smyslu. Poskytuje slušnou dávku vitaminu C, A a E a také vitaminy K a B. Tmavé listy mladého zelí mají vysoký obsah kyseliny listové a železa. Předpokládá se, že má antibakteriální a antivirové účinky, takže se vtí po něm sáhnout při nachlazení. Zároveň má velmi málo kalorií, což z ní činí ideální zeleninu při hubnutí. Léčivé vlastnosti zelí se v tradiční medicíně využívají již po staletí, například při léčbě kožních zánětů, revmatických onemocnění, ekzémů, popálenin, pohmožděnin a ran, onemocnění jater, sleziny a trávicího systému. Dá se říci, že je jednou z nejzdravějších zelenin, protože zvlhčuje střeva, prospívá žaludku, zlepšuje trávení, obnovuje bakteriální flóru trávicího traktu, potlačuje nadměrné vylučování žaludečních šťáv a zlepšuje vzhled pokožky.

Ne každý může jíst mladé zelí

Bohužel goitrin a progoitrin v něm obsažené mohou bránit vstřebávání jódu z potravy, což vede k jeho nedostatku, který je nebezpečný zejména pro lidi s onemocněním štítné žlázy. Tato skupina lidí by se měla mít před konzumací syrového zelí na pozoru. Při vaření se však tyto sloučeniny vypaří a zelí se stane stravitelnějším. Kromě toho by tuto zeleninu neměli konzumovat ani lidé, kteří bojují s křečovými žilami, protože sloučeniny, které obsahuje, zahušťují krev. Je však mýtem, že zelí je těžko stravitelné a že se po něm tloustne; to se stalo záležitostí jeho podávání s tučným masem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: