Pokud máte rádi banány, tento recept vám doslova ukradne srdce a nevzdáte se ho za žádnou cenu na světě. Banánový džem můžete připravovat po celý rok, ale když v zimě není k dispozici jiné sezónní ovoce, zásobte svou spíž touto zlatavou, sladkou pomazánkou.. Je zahuštěná marmeládou a chuť je zvýrazněna kořením. Důležitá je zejména skořice – toto koření miluje jablka, ale občas si „odskočí“ k banánům, a to nejen v tomto receptu. Dte ji citronovou šťávou a vanilkovým cukrem a máte takový džem.
Viz video Podívejte se na recept na vynikající koláč. Zde je krtčí kopeček
Banánová marmeláda se skořicí. Nejlepší pomazánka na palačinky a vafle
Složení: 1:
- cca. 1 kg zralých banánů (6-7 kusů),
- 2é lžíce želé v prášku (bílé nebo banánové),
- vrchovatou lžíci vanilkového cukru,
- šťáva vymačkaná z jednoho citronu,
- půl lžičky skořice
- voda.
Banánový džem – jak na něj:
- Připravte si hrnec nebo široký kastrol, nejlépe se silným dnem. Přilijte šťávu vymačkanou z citronu a vodu – stačí přibližně 1 l vody. stačí 100 ml. Poté přidejte oloupané banány nakrájené na kousky.
- Do hrnce s banány přidejte vanilkový cukr, bílý cukr a skořici. Promíchejte a Zahřívejte na mírném ohni.
- Jakmile jsou banány horké, rozmixujte vše ručním mixérem na hladkou kaši.
- Banánovou marmeládu vařte přibližně 2 hodiny. 20 minut, občas promíchejte.. Poté přilijte želé v prášku, promíchejte a vařte ještě asi 7 minut.
- Horký džem lžící do čistých a vyvařených sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby víčka těsnila. Nechte zcela vychladnout.
Vidíte, jak je to jednoduché? A ujišťujeme vás, že jak je to jednoduché, tak je to vynikající. Pokud chcete, na banány můžete přidat několik mandarinek nebo hrušek. a vytvořit tak ovocnou superpotravinu. Bude se hodit nejen na palačinky a lívance, ale také jako poleva na smetanovou zmrzlinu. To už je pořádný dezert!