Nakládané okurky lze připravovat v sudu, kameninovém hrnci nebo ve sklenici. Nejsou ničím jiným než rozemletou zeleninou s přídavkem stonků a pupenů kopru, kořenů křenu a stroužků česneku. Celé se to zalije vodou a osolí, uzavře a nechá 2-3 týdny stát. Samozřejmě lze přidat i různé koření, například bobkový list, zrnka pepře nebo bílé hořčice, případně i listy třešní nebo černého rybízu.
Viz video Malé okurky na 4 způsoby
Proč se nakládané okurky nadýmají? Nemusíte se ničeho obávat
Před konzumací okurky vždy zkontrolujte, zda jsou vhodné ke konzumaci. Velmi často se stává, že po otevření sklenice uslyšíte charakteristický syčivý zvuk. Syčení je způsobeno tím, že okurky vznikají fermentačním procesem, který probíhá při jejich přípravě.
Po otevření sklenice přeměňují ještě kvasící bakterie cukry na kyselinu mléčnou any, jako je oxid uhličitý, které postupně ze zeleniny unikají. Jedná se o zcela přirozený jev a není třeba se ho obávat. Takové okurky můžete bez obav jíst, protože syčení neznamená, že jsou zkažené nebo nevhodné ke konzumaci.
Co můžete udělat pro to, aby se vám nakládané okurky nezapařily? Dávejte pozor na tměr
Nakládané okurky chutnají nejlépe jako příloha k bramborám, přísada do salátů nebo sendvičů. Někteří lidé je také kombinují se slanečky v oleji s cibulí. Okurky nejezte, pokud po otevření sklenice ucítíte nepříjemný zápach nebo pokud zjistíte, že jsou příliš měkké. Pokud vás syčení obtěžuje, upravte podle toho ttu nakládání. Zpočátku by měla být zelenina v místnosti, kde tměr ukazuje ttu 22-23 stupňů C. Po týdnu je třeba okurky přemístit do místnosti, kde je tta nižší, přibližně 17-18 st. Tím se sníží riziko nování.