Pročišťuje organismus, reguluje hladinu cukru. Poláci ji jedí zřídka. Někteří z nich možná ani nevědí.

Scorzonera je známá také pod několika dalšími názvy: černý hadí kořen, černý kořen nebo zimní chřest. Pochází ze střední Asie a z oblastí jižní a střední Evropy. V Polsku však není příliš rozšířená a v kuchyni ji používáme jen velmi zřídka. To je velké nedopatření, protože scorzonera je zdravá zelenina, ze které může naše tělo čerpat mnoho cenných vlastností.

Jedlé jsou kořeny scorzonery, které jsou pokryty černou nebo tmavě hnědou slupkou. Dužina je bílá. Kořeny se vykopávají ze země kolem října, ale pokud to počasí dovolí a půda není zmrzlá, lze je vytáhnout i v zimě.

Viz video Nebojte se kedluben. Jezte ji, je zdrojem všech dobrot.

Scorzonera – snižuje hladinu cholesterolu, podporuje trávení, pomáhá při hubnutí

Rostlina byla velmi oblíbená již v 18. století. Pěstovala se například za vlády Ludvíka XVI. a používala se jako lék na žaludeční potíže.

Konzumace scorzonery má řadu zdraví prospěšných účinků. Její kořen má vysoký obsah vitaminů B1 a B2, vitaminu C a vitaminu E. Je bohatý mimo jiné na: draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, karoten a inulin. Právě inulin je jednou z nejcennějších látek. Je to sacharid, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a usnadňuje trávení. Podílí se také na očistě těla od nepotřebných odpadních látek – spolu s vlákninou a pektinem váže škodlivé látky a pomáhá tělu se jich zbavit.

Scorzonera se doporučuje také lidem, kteří se potýkají s vysokým krevním tlakem. Konzumace této zeleniny navíc snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je ateroskleróza. Tento zapomenutý produkt také napomáhá hubnutí a posiluje imunitu, takže se vtí po něm sáhnout například při nachlazení.

Jak jíst scorzoneru?

Scorzonera není příliš oblíbená, ale to neznamená, že neexistují příležitosti, jak ji koupit. Jakmile ji budete mít v kuchyni, nezapomeňte, že před vařením je třeba kořen oloupat (k tomu jsou nutné rukavice, protože při loupání se uvolňuje lepkavá látka a slupka vám může potřísnit ruce) a omýt. Kořeny se vaří ve vodě se solí a cukrem asi půl hodiny. Mohou se také zapéct, např. pod bešamelem, nebo jako lívance. Jsou skvělým dkem hlavních jídel, zejména podávané s omáčkou nebo strouhankovou jíškou. Výborné jsou také jako svačina a přidávají se do polévky nebo salátu.

Vařené scorzonery mohou být přísadou do omelet a zapékaných pokrmů. Nic nebrání tomu, abyste je osmažili na másle nebo v palačinkovém těstě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: