Jejich chuť znám už od mládí a dají se použít do mnoha pokrmů. Moje teta je dělá každý rok a pokaždé ji rodina prosí, aby je přivezla. Můžete je namazat na sendviče, použít jako n do palačinek nebo je přidat do dezertů. Udělejte si je už teď, abyste si na nich mohli pochutnávat celý podzim a zimu.
Smažená jablka ve sklenicích jsou opravdovou chutí, kterou v nabídce z obchodu nenajdete. Domácí zavařeniny mají něco, co hotovým verzím chybí, především jednoduchost a intenzivní chuť, přestože k jejich přípravě potřebujete jen pět surovin. Stojí za to věnovat čas tomu, abyste tuto chuť uzavřeli do sklenic a užívali si ji po celý rok. Vzpomínám si, že když jsem byla malá, moje teta Irena nosilaý kufr takových sklenic a jejich obsah používala na pečené knedlíky. Jablka byla měkká a celá rodina se nemohla dočkat, až budou hotová.
Viz video Expresní jablečný koláč s vanilkovým krémem
Takový recept je nejen vzpomínkou na chutě, ale také příležitostí vytvořit něco výjimečného, čím potěšíte své blízké. Pečené knedlíkyěné těmito smaženými jablky byly u nás doma nutností a nyní si každý může vyzkoušet totéž doma. Je to jednoduchý způsob, jak zachytit podstatu domácích zavařenin, které vyvolávají vzpomínky a vykouzlí úsměv na tváři blízkých. Vyzkoušejte to a uvidíte, jak tato jablka dokáží proměnit vaše pečivo.
Recept na smažená jablka
Složení
- 3 kg jablek (vaše oblíbená odrůda),
- 150 ml vody,
- 200 g cukru (podle sladkosti jablek),
- šťáva z poloviny citronu,
- lžička skořice.
Způsob přípravy
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenkétky. Pokud chcete ušetřit čas, můžete je nakrájet v kuchyňském robotu nebo nastrouhat.
- Do hrnce nalijte vodu, vhoďte jablka, cukr, zalijte citronovou šťávou a přidejte skořici. Vše na mírném ohni za častého míchání smažte, dokud nebudou měkká. V závislosti na odrůdě to může trvat 30 až 60 minut. Sledujte proto míru smažení.
- Horká jablka vložte do sterilizovaných sklenic. Na dno velkého hrnce umístěte utěrku nebo speciální pasterizační tácek, aby sklenice nepřišly do přímého kontaktu se dnem. Uspořádejte sklenice v hrnci a zalijte je vodou tak, aby dosahovala do 3/4 jejich výšky. Vodu převařte a sklenice pasterujte asi 20 minut na mírném ohni. Poté je nechte vychladnout.