Písková bábovka je koláč, který je opravdu rychle hotový. Recept na pískovou bábovku jsem našla v maminčině zápisníku, který si schovává už přes třicet let. Tento recept dostala od své starší sestry. Takto chutnala písková bábovka před téměř čtyřiceti lety. Babka je pokaždé křehká, vlhká a sladká, ale já jsem jednu věc změnila. V receptu je uveden margarín – já jsem použila máslo. Pokud si babku spojujete jen s Velikonocemi, ať se pro vás stane – tak jako pro mě – nejlepším víkendovým koláčem.
Viz video Podívejte se na recept na šílený rýžový koláč
Rychlá písková bábovka – recept ideální na víkendy a svátky
Ingredience: 1:
- 4 vejce,
- 1 šálek cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- 1 hrnek celozrnné mouky (použila jsem typ 650),
- 0,5 hrnku bramborové mouky,
- 250 g másla,
- 4 lžíce oleje.
Písková bábovka – jak na ni:
- Do hrnce dejte máslo a přidejte olej. Přiveďte ho k varu a nechte mírně vychladnout.
- Do pánve rozklepněte vejce a přidejte oba cukry. Pomocí mixéru na vysoké otáčky vše vyšlehejte do světlé hmoty.
- Pšeničnou mouku, bramborovou mouku a prášek do pečiva důkladně promícháme a postupně přidáváme k vejcím vyšlehaným s cukrem a mícháme, tentokrát na nižší rychlost.
- Když se ingredience spojí, přidáme rozpuštěné máslo. Ještě chvíli mícháme a mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Připravte si formu na ovocné koláče a vyložte ji pečicím papírem. Poté těsto nalijte do formy a vložte do horké trouby. Pečte 1 hodinu a 5 minut – přibližně tak dlouho trvá, než koláč po zapíchnutí špejle vyjde suchý.
Takto připravená bábovka zůstane měkká a vlhká i do následujícího pátku. Po upečení ji ozdobte, jak je libo. Polejeme ji bílou čokoládovou polevou, můžeme použít polevu (doporučuji citronovou) nebo jen tak kromě moučkového cukru.