Udělám dvě hmoty a přidám sladký nálev. Zebří dort nebyl nikdy chutnější

Zebří dort je ikonické pečivo, které neztratilo na popularitě od dob komunismu. Recept je triviální, stačí udělat světlý a tmavý koláč a pak střídavě nalévat do formy. Já však přidávám sladký nápoj, který byl v komunistickém Polsku také kultovní. Jeho příprava je hračka a pokaždé chutná perfektně.

Nejenže je zebří koláč vynikající a velmi snadný, ale také vypadá na talíři krásně a působivě. Skvěle se hodí jako něco sladkého k odpolední kávě i jako pohoštění při setkání s rodinou a přáteli. Tento recept by měl určitě znát každý milovník domácího pečení. Koláč je měkký, dlouho vláčný a přídavek sladké oranžády jen dodává lahodné zebře na jedinečnosti. Uložte si tento recept, pokudnujete uspořádat domácí večírek v komunistickém stylu s občerstvením z této doby.

Viz video Dýňová omáčka v této verzi je mistrovský kousek. Mohla by se použít další oranžová přísada

Zebří dort – ikonické dvoubarevné pečivo

Složení:

  • 2,5 hrnku celozrnné mouky, nejlépe křupavé,
  • 5 středně velkých vajec,
  • 1,5 hrnku cukru,
  • 1 šálek oleje,
  • 1 sklenice pomerančové limonády,
  • 3 vrchovaté lžíce pravého kakaa,
  • 2 lžičky prášku do pečiva.

Zebra dort s pomeranči – jak na to:

  1. Připravte si velkou mísu. Oddělte žloutky od bílků. Do mísy nalijte bílky a pomocí mixéru na vysoké otáčky je ušlehejte do tuha. Poté postupně přidávejte cukr, dokud nevznikne hladké, lesklé pusinky.
  2. Do bílků s cukrem postupně přidávejte žloutek po žloutku. Když se žloutky spojí, postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Snižte rychlost mixéru a postupně přilévejte pomerančovou šťávu. Když se ingredience spojí, přilévejte tenkým pramínkem olej. Pokračujte v mixování další minutu.
  4. Polovinu připravené směsi přelijte do jiné mísy. Přidejte kakao a promíchejte. Do mísy se světlým těstem přidejte 2-3 lžíce mouky a podobně promíchejte.
  5. Připravte si dortovou formu a vyložte ji papírem nebo ji vymažte máslem. Nyní do středu střídavě nalijte trochu tmavého a světlého těsta a vytvořte kolečka. Až nalijete všechno těsto, můžete na povrchu vytvořit vzor pomocí párátka.
  6. Předehřejte troubu na 180 stupňů s funkcí nahoru a dolů. Pečte po dobu jedné hodiny. Po vychladnutí koláč posypeme moučkovým cukrem nebo polijeme mléčnou čokoládovou polevou.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: