Už jsem začala připravovat ryby na Vánoce. Dávám je do sklenic a otevírám je na Štědrý den. Totéž dělám s vepřovými kotletami

Ryba v octové marinádě vytažená přímo ze sklenice je dokonalým pokrmem pro nadcházející Vánoce. Lze ho připravit předem, takže si na hotové pochoutce můžete bez větší námahy pochutnat na Štědrý den. Filety jsou měkké, perfektně drží tvar a potěší svou chutí. Jemně kyselá marináda s nádechem sladkosti a aromatického koření je vždy působivá. Chtěli byste vyzkoušet rybu v této podobě? Mám pro vás spolehlivý recept, který vám ráda prozradím.

Podívejte se na video Vyměňte housku za tortillu. Tento recept na burger dobývá internet

Co je potřeba na octovou marinádu? Stačí jen pár ingrediencí a vznikne dokonalé duo s rybami.

Do sklenic vždy vybírám ryby s jemnou chutí a masitou strukturou. Tak vím, že si po smažení a v marinádě udrží svůj tvar. Nejčastěji volím tresku, tresku obecnou nebo štikozubce. – Nejenže se snadno obalí, ale také senzačně absorbují chutě koření a octa. Co budete potřebovat na 4 sklenice o objemu 500 ml?

Složení: 1:

  • kilogram rybího filé,
  • 2 vejce,
  • strouhanka na obalení,
  • Pšeničná mouka na obalování,
  • olej na smažení,
  • sůl a pepř.

Ingredience na marinádu:

  • Sklenice lihového octa,
  • 4 šálky vody,
  • 4 bobkové listy,
  • 7 kuliček nového koření,
  • 1 lžička zrnek pepře,
  • 2 cibule nakrájené na pírka,
  • 5 lžic cukru,
  • lžičku soli.

Smažené řízky, foto: Pawel Kacperek / iStock Smažené řízky, foto: Pawel Kacperek / iStock

Jak se dělá marináda na ryby v octě? Za chvilku budete mít hotovo.

Než se pustíte do smažení ryb, připravte si předem sklenice. Já je spařuji v troubě, což mi ušetří stání u sporáku. Nádoby položte nach, vložte do studené trouby nastavené na 120 stupňů a nechte 15 minut stát. Po vychladnutí budou připraveny na rybu v marinádě. Hotovo? Nyní můžeme začít smažit.

  1. Filety důkladně osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete. Nakrájejte je na menší kousky, aby se lépe vešly do sklenic.
  2. Rybu nejprve obalte v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
  3. Smažte kousky z obou stran dozlatova a poté slijte přebytečný tuk.
  4. V hrnci svařte vodu s octem, přidejte bobkové listy, nové koření, zrnka pepře, sůl a cukr. Množství cukru a soli upravte podle své chuti tak, aby marináda měla správnou sladkokyselou chuť.
  5. Přidejte celerovou cibuli a vše společně vařte 3 minuty. Odstavte stranou, aby mírně vychladla.
  6. Rybu a cibuli z marinády vložte po vrstvách do čistých sklenic. Snažte se je nit příliš těsně, aby tekutina dobře vila prostory.
  7. Vše zalijte připravenou marinádou. Nezapomeňte, že v ní musí být ponořeny všechny kousky ryby.
  8. Sklenice uzavřete a pasterujte asi 20 minut v hrnci s vodou. Tím si zavařeniny udrží delší čerstvost. Po vyjmutí z vody je otočte dnem vzhůru, aby vychladly.
  9. Hotové sklenice skladujte na chladném a tmavém místě. Ryby lze konzumovat již po 2-3 dnech, ale nejlépe chutnají po týdnu, kdy se všechny chutě dobře spojí.

TIP! Stejným způsobem můžete připravit i vepřové kotlety v octové marinádě, jsou jednoduše vynikající. Vždy je dělám ve dvojím nálevu, aby po vyndání ze sklenice bylo maso křehké a šťavnaté.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: