Před časem jsem měla trochu dilema, protože se blížila rodinná oslava a já netušila, co uvařit k večeři. Vepřové kotlety a nožičky nepřicházely v úvahu, protože je dělám pořád, mleté maso ne každému chutná a dušená krkovice byla to poslední, co přicházelo v úvahu. A tak jsem beznu vyrazila na nákup a koupila vepřovou panenku a několik příloh. Výsledkem byly tak vynikající závitky, že je teď dělám každou neděli.
Vařím ráda a krmit rodinu mě baví, ale jsou chvíle, kdy mám kulinářský výpadek a dojdou mi nápady. To se mi stalo před časem, když jsem připravovala večeři k matčiným jmeninám. Neměla jsem vůbec žádné nápady, a tak jsem se rozhodla nechat to na osudu a vydala se na nákup bez konkrétního seznamu. Náhodou tam byla velmi pěkná vepřová panenka, takže jsem už mi v hlavě začal klíčit nápad na roládu. Jednou jsem udělala rolády se sušenými rajčaty a všichni si je pochvalovali. Teď jsem se rozhodla udělat něco nového – a tak jsem koupila špenát, sýr feta a ricottu. Vyšly mi tak báječně chutné, šťavnaté a měkké závitky, že si recept vzaly všechny tety, a já, chudák, je musím dělat skoro každou neděli. To nevadí – já je taky miluju. Jak jsem je dělala? Tady je recept krok za krokem.
Podívejte se na video Viz recept na drůbeží závitky s houbami
Nejlepší nedělní večeře. Udělejte tyto závitky a vaše rodina si je zamiluje.
Složení: 1:
- 1,5 kg vepřové panenky rozdělené na kotlety,
- cca. 700 g čerstvého špenátu, použila jsem tři balení po 250 g, to je optimální množství,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 100 g sýra feta,
- 100 g ricotty,
- cca. 400 ml 30% smetany,[cca
- pořádná lžíce hořčice,
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku,
- mouku (moje byla bezlepková, ale pšeničná mouka bude také fungovat),
- několik naběraček vývaru nebo bujónu,
- tuk na smažení.
Závitky z vepřové panenky se špenátem a sýrem – jak na to:
- Nejprve jsem se zabývala nádivkou. Na pánvi na troše másla jsem osmahla nakrájenou cibuli. Pak jsem přidala špenát a když se jeho objem zmenšil, přidala jsem česnek. vymačkaný přes lis. Nastrouhala jsem sýr feta a přidala ho ke špenátu. Když byl všechen roztavený, přidala jsem lžíci hořčice, sýr ricotta a trochu pepře. Dusila jsem to 5 minut. Poté jsem ji přendala do mísy a zchladila v lednici.
- Vepřovou panenku jsem rozdělil na kotlety a rozdělil je poměrně tence. Samozřejmě jsem je protlačil potravinovou fólií, aby se maso nelepilo na prkénko.a kladivo ho neprorazilo. Každýtek masa jsem lehce posypal trochou soli a pepře.
- Jakmile špenátová a feta nádivka vychladla a lehce ztuhla, začala jsem závitky obalovat. Uprostřed každého kousku vepřového masa jsem jsem dala část nádivky a srolované jako krokety – nejprve po stranách ke středu, pak pevně srolované zespodu nahoru.
- Každou roládu jsem zběžně obalil v mouce a vložil na pánev s pořádně rozpáleným tukem. Bylo tam velmi málo tuku. Chvíli jsem je smažila z každé strany, a když byly rolády opečené, přendala jsem je do litinového hrnce.
- Do hrnce se závitky Přidala jsem trochu vývaru, který se vařil na hořáku vedle, přidala jsem také sladkou smetanu smíchanou s trochou mouky a zbytek nádivky, která mi zbyla. Hrnec jsem několikrát protřepala a přikryla pokličkou.
- Závitky jsem dusila půl hodiny na minimálním ohni. Podávala jsem je s bramborovým pyré a salátem z čínského zelí. s trochou olivového oleje a citronové šťávy. Hosté byli nadšeni chutí a především ní, která byla jemně krémová.