Pokud hledáte nápad na chutnou nedělní večeři, vydejte se do obchodu pro vepřovou panenku. Ale nerozbíjejte ji a nesmažte na ní kotlety, udělejte něco mnohem lepšího. Vepřová panenka po baikánsku je křehké a šťavnaté maso se vším, co máme rádi. Večeře se připravuje opravdu snadno a už jen ta vůně způsobí, že vaši blízcí budou stát s talíři ve frontě a ptát se: „Jak dlouho ještě?!“.
Vepřová panenka na balkánský způsob se pravděpodobně stane oblíbenou nedělní (i pozdější) večeří vaší rodiny. Recept je opravdu velmi snadný a seznam ingrediencí bude vyhovovat většině Poláků. Jsou tam papriky, rajčata, houby, okurky a skvělé, křehké a křupavé maso. Co je důležité? Nejprve maso osmažte na vysokém výkonu hořáku. Zbytek už je hračka. Nesmíte však zapomenout na koření – sladká a pálivá paprika jsou nutností, ale. česnek a sušené oregano jsou také užitečné.. Už teď se mi při té představě sbíhají sliny.
Viz video Podívejte se na náš recept na úžasné vepřové kotlety. Jsou chutnější než mleté maso
Vepřová panenka na balkánský způsob – tak lahodná, že s ní předáte i kotlety
Složení: 1:
- 1 kg vepřové panenky bez kosti,
- Přibližně. 400 g žampionů,
- 3 papriky (mohou být barevné),
- 2chovky nakrájených rajčat,
- 2 cibule,
- 5 středně velkých nakládaných okurek,
- 3 stroužky česneku,
- sůl, pepř, sušené oregano, sladká a pálivá paprika,
- nepovinně – kapka suchého bílého vína.
Vepřová panenka na balkánský způsob – jak na ni:
- Vepřovou panenku nakrájejte natky silné asi 1-1,5 cm. Posypeme je solí, pepřem a sladkou i pálivou paprikou a lehce prohněteme pěstí, aby maso změklo a „natlouklo“ koření. Poté každý kousek obalíme v mouce.
- Připravte si velkou hlubokou pánev a rozehřejte v ní velké množství přepuštěného másla. Když je rozpálená, vložte do nítky vepřového masa (nedávejte je všechny najednou) a… Smažte minutu z každé strany, aby se vlákna masa uzavřela.. Osmažené vepřové maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Papriky nakrájejte na středně velké proužky, okurky také na proužky, houby očistěte a také nakrájejte. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek nasekejte nebo prolisujte přes lis.
- Na pánev, kde se smažilo vepřové maso, přidejte trochu másla a osmahněte cibuli. Poté přidáme houby a papriky, a když papriky změknou, přidáme maso a vše zalijeme rajčaty. Přidejte koření, česnek a promíchejte. Snižte ttu a Přikryté vařte přibližně 20 minut. V této fázi můžete přidat bílé víno.
- Jakmile maso začne měknout, přidejte okurky a podle chuti dochuťte sušeným oreganem, solí a pepřem. Dusíme ještě čtvrt hodiny a podávejte. Nejlépe se hodí bramborová kaše nebo krupice, obzvlášť dobře bude chutnat nepražená pohanka nebo jemné perlové kroupy.