Sušené houby jsou v polské kuchyni součástí mnoha pokrmů. Mají intenzivní aroma, takže se výborně hodí jako přísada do nádivek nebo omáček. Pokud chcete nasušit vzorky hub, které jste nasbírali po houbaření, měli byste je nejprve očistit od zbytků podestýlky a nakrájet natky silné asi centimetr. Nejlépe je navléknete na provázek, rozložíte na síto nebo je položíte na tyčinky.
Viz video V centru města rostou drahé houby! Jsou jedny z nejchutnějších
Jak uchovávat sušené houby ve sklenici? Klíč k úspěšnému zavařování
Velmi důležitá je tta sušení. Na začátku by neměla být vyšší než 50 stupňů C. Teprve když sušička ztratí většinu vody, můžete ttu zvýšit na 60 st C a ke konci na 70 st C. Celý proces trvá přibližně 8 hodin a probíhá v sušárně. Houby čas od času promíchejte, ale tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
Poté je můžete nechat vychladnout na kuchyňské lince nebo ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky. Sušené houby je třeba skladovat ve vzduchotěsné nádobě mimo dosah světla a vzduchu. Nejlepší volbou je sklenice,stová krabička vyložená papírem nebo kovováchovka s víčkem.
Jak ochránit sušené houby před moly? Jedno koření hmyz odpudí
Sušené houby snadno absorbují pachy, protože jsou hygroskopické. Pokud není nádoba dostatečně vzduchotěsná, může se stát lákadlem pro moly. Kromě vhodné nádoby se vtí věnovat jí zvýšenou péči. Dovnitř vložte dva bobkové listy. Škůdci nesnášejí vůni tohoto koření, takže se budou držet dál od sklenic s houbami. Tímto způsobem také ochráníte zavařeniny předsní. Takto připravené sklenice umístěte na suché a chladné místo. Pokud máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.
POZOR! Bobkové listy jsou velmi aromatické, takže mohou změnit chuť hub. Pokud se toho obáváte, nedávejte je do sklenice, ale uložte je do skříňky vedle zavařeniny.