Mnozí z nás se domnívají, že fazolová polévka je typickým pokrmem z babiččiny kuchyně a patří ke klasice klasické polské kuchyně. Ano, to je ta nejpravdivější pravda, ale i v jiných částech světa se vaří polévka s fazolemi. Nejlépe ji umí Řekové. Jejich fazolová polévka nemá konkurenci a její bohatost chuti a vůně vás přenese přímo na některý ze slunných ostrovů. Jak ji připravit? Můžete použít jakýkoli vývar, dokonce i rybí.
Fazolová polévka v Řecku nese nádherný a snadno zapamatovatelný název fasolada a je tam stejně oblíbená jako rajská polévka nebo vývar v Polsku. Objednat si ji můžete v každé restauraci a taverně a zajímavé je, že fasolada. se dá uvařit s jakýmkoli vývarem. Pokud se chystáte na bezmasou verzi – použijte zeleninový vývar. Pokud dáváte přednost masovému vývaru, použijte vepřový nebo skopový, máte-li k němu přístup. Dobře poslouží i rybí vývar, i když to může být složitější. Je však jedno, jaký vývar pro fazole zvolíte, stejně vás okouzlí svou chutí. Zpočátku vám fazole možná budou připomínat vzácné bretaňské fazole, ale vůně koření a citrusů znemožní záměnu fazolí s jakoukoli jinou polévkou. Jak ji připravíte? Zde je recept na pravou řeckou hostinu.
Podívejte se na video Podívejte se na recept na krémovou polévku se sýrem a pivem. Nezůstanete bez povšimnutí
Fazolová polévka na řecký způsob. Už jen ta vůně vám může zamotat hlavu
Složení: 1:
- cca. 350 g bílých fazolí,
- 500 g rajčatového protlaku,
- 1 červená paprika,
- 3 mrkve,
- petržel,
- přibl. 2 l jakéhokoli vývaru nebo bujónu
- 2 stroužky česneku,
- 2 cibule,
- kůra nastrouhaná z poloviny pomeranče,
- šťáva vymačkaná z poloviny pomeranče,
- sůl, pepř, bobkový list, lžička oregana,
- několik oliv (nepovinné)
- olivový olej.
Fazole – jak na to:
- Fazole namočte den předem. Druhý den, Když nabobtnají, uvařte je do měkka v osolené vodě s bobkovým listem.. Zatímco se fazole vaří, připravte si ostatní ingredience, cibuli nakrájejte na pírka, papriku na proužky, mrkev na kolečka. Česnek nakrájejte najemno nebo ho rozmělněte v lisu.
- Připravte si hrnec a rozehřejte v něm několik lžic olivového oleje. Poté přidejte nakrájenou cibuli, a když zesklovatí, přidejte mrkev, papriku a česnek. Restujte, dokud zelenina nezměkne. Poté vše zalijte vývarem.
- Přidejte rajčatový protlak, měkké fazole, nakrájené olivy a kůru a šťávu z pomeranče. Přidejte také koření a vše vařte, dokud nejsou všechny ingredience měkké. Podávejte stkem chleba nebo bylinkovým toastem.