V kuchyni dokážeme vykouzlit vlastně cokoli, na co si vzpomeneme. Nemusíme se vždy držet klasických receptů a experimentovat je dokonce vhodné. Tomasz Strzelczyk ukazuje, co připravuje on a co pro ostatní není samozřejmostí. Cuketové závitky jsou skvělou svačinkou i přílohou k večeři či večeři.
Podívejte se na video Křehké cuketové palačinky s mozzarellou
Sezóna cuket je vém proudu a je to zelenina, která nyní kraluje téměř každé kuchyni. Připravují se z ní saláty, uzavírá se do sklenic a jiní ji jedí syrovou jako svačinu. Před časem Tomasz Strzelczyk také ukázal recept na tuto zeleninu, která krade srdce. Je jednoduchý na přípravu a jeho chuť vám může opravdu vyrazit dech. Do osmaženýchtků cukety vložil dvě aromatické a chutné nádivky a pak vše zabalil do tvaru rolády. Jak sám řekl, taková svačinka je ideální na jakýchkoli pár dní. Dá se jíst k snídani, obědu nebo večeři, podle osobních preferencí.
Recept Tomasze Strzelczyka na cuketové závitky
Ingredience: cuketa s cuketou:
- 2 středně velké cukety,
- 2 rajčata,
- červená cibule,
- stroužek česneku,
- 200 g žlutého sýra,
- 2 lžíce majonézy,
- svazek petrželky,
- lžička balzamikového octa,
- lžičku provensálských bylinek,
- 4 vejce,
- Pšeničná mouka na obalení,
- sůl,
- pepř.
Způsob přípravy:
- Nejprve se postarejte o cuketu. Důkladně ji omyjte, odřízněte konce a poté ji podélně nakrájejte na dlouhé, středně silnétky. Každýtek posypte solí a nechte je ležet na prkénku, aby mohly pustit šťávu.
- Mezitím si připravte první část nádivky. Do větší mísy nastrouhejte žlutý sýr, přidejte nasekanou petrželku, majonézu a špetku soli a pepře. Důkladně promíchejte a dejte stranou.
- Do hlubokého talíře nasypte celozrnnou mouku, do další mísy rozšlehejte vejce, přidejte provensálské bylinky a důkladně prošlehejte. Do pánve nalijte olej a postavte ji na střední ttu.
- Kousky cukety nejprve obalte v mouce a poté je namočte do vajíčka. Smažte je z obou stran na rozpáleném tuku dozlatova. Smažené cukety přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, zbavíte se tak přebytečného tuku.
- Rajčata důkladně omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Poté je zbavte semínek a zbytek nakrájejte na malé kostičky. Oloupejte cibuli a také ji nakrájejte nadrobno. Obě zeleniny vložte do mísy, osolte, opepřete a ochuťte balzamikovým octem a promíchejte.
- Kousky cukety potřete směsí sýra a majonézy a na ně položte rajčata a cibuli. Plátky opatrně, ale pevně zabalte do závitků a položte na talíř. Každý kousek pevně připevněte párátky. Podávejte studené nebo je mírně ohřejte v troubě.
Další zajímavé texty najdete na domovské stránce