Třešně patří k oblíbenému sezónnímu ovoci. Ceníme si jich pro jejich jedinečnou chuť v mnoha sladkých i slaných receptech a dokonce i v nápojích. Nelze však popřít, co je opravdovou pochoutkou – babiččin koláč se sezónní dobrotou vyjde bezkonkurenčně nejlépe. Je nadýchaný jako obláček a navíc je expresní!
Višňový koláč. Vyšlehejte směs, přidejte ovoce a máte hotovo.
S příchodem léta se domácí jídelníček mění k nepoznání. Jak obědy se stávají lehčími, překypujícími vitamíny, tak i sladkosti či pamlsky, které si oblíbil snad každý. Především pečivo se sezónním ovocem je opravdovou lahůdkou. Na talířích dominují maliny, jahody a lesnídy. Nezapomínejme však ani na třešně, které mají obrovský potenciál!
Šťavnaté, krvavě červenédy stojí za to přidat do dortu. Vyvstává tedy otázka, která varianta je nejlepší. Můžeme si vybrat mezi listovým těstem, těstem z listového těsta, křehkým těstem, polokřehkým těstem, kynutým těstem a tím, o kterém dnes mluvíme, tedy koláčovým těstem. Koláč připravený podle babiččiny metody bude nejen šíleně chutnat, ale také vydrží dlouho čerstvý. Navíc je lehký a měkký jako polštářek, takže mu nikdo neodolá!
Podívejte se na video Letní třešňový koláč
Recept na třešňový bábovkový koláč – dokonale nadýchaný a měkký jako obláček.
Ingredience: 1:
- 600 g vypeckovaných třešní,
- 200 g hladké mouky,
- 150 g másla,
- 3 vejce,
- 150 g moučkového cukru a další porce na ozdobu,
- balíček vanilkového cukru,
- 100 ml mléka,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- 2 lžičky citronové šťávy.
Způsob přípravy:
- Mouku spolu s práškem do pečiva prosejeme přes síto.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Měkké máslo utřete do hladka a do světlé pěny. Postupně přidejte moučkový a vanilkový cukr. Po celou dobu míchejte na střední rychlost. Poté přidáme žloutky a opět několik minut mícháme.
- Ke konci přilijte citronovou šťávu.
- Dalším krokem je přidání sypkých produktů (mouky s práškem do pečiva) – to provádějte postupně lžíci po lžíci.
- Přilijte mléko a vše znovu promíchejte.
- Nyní vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhé pěny, pak je přeneste do těsta a stěrkou vše opatrně spojte.
- Nyní do směsi přidejte vypeckované třešně a znovu promíchejte.
- Takto připravené těsto opatrně nalijte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané tukem a vysypané strouhankou.
- Třešňový koláč pečeme při 170 stupních asi 50 minut. Doporučujeme pro jistotu provést zkoušku suchou tyčinkou.
- Koláč po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem se sezónním ovocem a pochutnáme si!
Další chutné recepty najdete na domovské stránce .co.uk.