Strouhaná řepa ze sklenice je spojena hlavně s večeří, kdoulí a octem. Ne každý má rád chuť posledně jmenovaného a z tohoto důvodu si odpustí přípravu těchto zásob na zimu. Ukazuje se, že ho můžete úspěšně vynechat, aniž byste tím ohrozili chuť a především trvanlivost zavařenin.
Viz video Velikonoce bez něj neexistují. Zde je nejrychlejší recept na nejlepší křenovou kaši.
Na polévku, salát, svačinu i koláč. Jak připravit dobrou kyselou řepu na zimu?
Červená řepa je skutečnou pokladnicí vitamínů a zeleninou, kterou můžete v kuchyni využít na tolik způsobů, že si každý najde něco pro sebe. Červený boršč, ukrajinský boršč, smažená řepa, hranolky, džus, carpaccio, noky a dokonce i koláč jsou jen některé příklady. Především se vtí udělat si zásoby ve sklenicích na zimu. Můžete je zavařit, udělat z nich kvásek ideální na vánoční boršč nebo připravit strouhanou řepu. A to vše bez kapky octa.
Jak připravit zavařenou kyselou řepu bez octa? Stačí tři přídavky
Takovou řepu můžete později použít přímo ze sklenice, např. do salátu s jablkem, osmažit ji na másle, uvařit s kořením nebo smíchat s hummusem či tvarohem a vytvořit tak lahodnou sendvičovou pastu. Z níže uvedených surovin vyrobíte přibližně 3 litrové sklenice. Pokud se obáváte, že je to příliš velké množství, připravte si 6 půllitrových sklenic. Spařte je a pečlivě zkontrolujte, zda jsou všechna víčka v dobrém stavu.
Potřebné ingredience:
- 4 kg červené řepy, nejlépe červené,
- 2-3 polévkové lžíce nejodizované soli,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- 1 lžička cukru.
Řepu důkladně omyjte, očistěte, odřízněte stonky. Není třeba je loupat. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte řepu a vařte ji asi 45 minut, dokud nezměkne. Vyjměte ji z vody (vodu můžete použít například na zalévání zahrady) a dejte ji stranou vychladnout. Můžete je také upéct. Když mírně vychladnou, oloupejte je ze slupky a nastrouhejte je na struhadle s velkými oky. Nejlépe to uděláte rovnou ve velkém hrnci. Do hrnce s nastrouhanou řepou přidejte sůl, cukr a citronovou šťávu. Důkladně promíchejte, postavte na sporák a chvíli poduste. Horkou řepu přendejte do umytých a vyvařených sklenic. Pasterujte přibližně 15-20 minut.
TIP! Pokud se chcete vyhnout potřísněným rukám, používejte při loupání a strouhání červené řepy rukavice, například nitrilové. Již znečištěné ruce otřetetkem nebo citronovou šťávou nebo omyjte kyselinou citronovou pod tekoucí vodou. Pomoci může také jedlá soda a voda.