Velikonoce jsou časem rodinných setkání u svátečního stolu. Základem menu jsou tradiční produkty s vejcem v hlavní roli. Tento symbolický děk se objevuje:
- v kyselé polévce v podobě klasických půlměsíčků,
- jako součást chuťově výrazné pochoutky, například vajíčka v hořčično-křenové omáčce,
- jako aromatická omáčka s přílohou, např. vejce ve studené křenové omáčce,
- a jako náhrada masa k druhému chodu, např. vejce v křenové omáčce s brambory.
V následujícím článku najdete recepty na velikonoční vajíčka v různých podobách.
Podívejte se na video Vejce s avokádovou nádivkou – lehčí verze Vánoc
Vejce ve studené křenové omáčce – jak omáčku připravit?
Lze ji přidávat k uzeninám, pečenému masu nebo jako omáčku do salátů. Navíc křenovou omáčku s vejci připravíte během chvilky a bez větší námahy. Zde je rychlý recept na křenovou omáčku:
Seznam ingrediencí:
- Vejce natvrdo – 1 kus,
- křen – 2 polévkové lžíce,
- smetana – 2 polévkové lžíce,
- sůl a cukr.
Příprava:
Žloutek rozšlehejte s křenem. Poté přidejte smetanu a bílek (jemně nasekaný). Nakonec přidejte cukr a sůl podle chuti. Omáčku ozdobte pažitkou.
Vejce v hořčičné a křenové omáčce – čas na předkrm
Kombinace vajec a hořčice je opravdovou klasikou tohoto žánru, a když k tomu přidáte křen, získáte velikonoční předkrm. Zde je jednoduchý recept na vejce v hořčici a křenové omáčce:
Seznam produktů: Křupavý salát s křupavou omáčkou a křupavým sýrem:
Složení omáčky:
- máslo – 1 polévková lžíce,
- pšeničná mouka – 1,5 lžíce,
- voda – 1,5 šálku,
- hořčice saree – 4 polévkové lžíce,
- 18% smetana – 2 polévkové lžíce,
- strouhaný křen – 1 malá lžička,
- sůl, pepř.
Příprava:
Začněte vařením vajec natvrdo. V dalším kroku rozpusťte na pánvi máslo, přidejte mouku a míchejte, dokud se nevytvoří jíška. Přilijte vodu a pokračujte v míchání, dokud se jíška nerozpustí. Přidejte koření, hořčici, smetanu a křen. Nakonec vše smíchejte a nalijte na oloupané poloviny vajec. Kromě toho si připravte aromatické krutony s olejem a bylinkami zapečené v troubě.
Vejce v křenové omáčce k večeři – nápady na druhý chod
Velikonoční vajíčko se hodí i k hlavnímu chodu. Vejce v křenové omáčce budou závěrečnou tečkou slavnostní večeře. Níže najdete hotové nápady na několik chutných velikonočních duet, ve kterých hraje hlavní roli křenová omáčka. Jedná se o velmi dobré návrhy na velikonoční večeři pro celou rodinu.
Vejce v křenové omáčce s brambory a pečeným vepřovým řízkem
Vejce v křenové omáčce s bramborami a pečenou vepřovou panenkou (recept na vepřovou panenku najdete zde), což je opravdová pecka, ke které můžete přidat brusinkový džem nebo nakládané okurky, abyste rozbili chuť a barvu. Tato kombinace zajistí, že nikdo nebude hladový.
Vejce v křenové omáčce s husou
Jemná chuť husy (zde je recept na šťavnatou husu na Vánoce) s přídavkem křenu a vajec činí tuto nabídku kotní. Jako salát by se hodil tradiční salát nebo mišpule.
Viz také: Nejjednodušší kajmakový mazurek na světě. Zvládnete ho bez kokací