V létě kralují mezi pečivem speciality se sezónním ovocem. Nechybí sladké koláče, kynuté koláče a slané speciality. Když je však času málo, vtí se zvolit klasiku tohoto žánru – borůvkový expresní koláč. Chutná šíleně dobře, stojí pár drobných a potřebujete k němu jen šest ingrediencí. Stačí energicky vyšlehat hladkou hmotu, přidat šťavnaté raritky a je hotovo!
Jednoduchý borůvkový koláč – čtvrt hodiny a je hotový!
Polské borůvky patří k oblíbenému sezónnímu ovoci. Oceňujeme je pro jejich jedinečnou chuť v mnoha receptech, těch sladkých, suchých i přidávaných do domácích léků nebo likérů. Nelze však popřít, co je skutečnou raritou – domácí koláč z nich! Zde vládne jednoduchost a domácí chuť, a to vše během několika málo minut!
Drobné lesnídy jsou skutečným synonymem zdraví, proto se vtí zařadit je do svého jídelníčku a mlsat je na každém kroku. Jednoduchý babiččin koláč z nich potěší i tu nejnáročnější tchyni nebo sousedku. Koláč připravený podle tohoto postupu se skládá pouze z vajec, mouky, cukru, oleje a šťavnatého ovoce. Nejprve se vymíchá těsto, pak se přidajídy a je to! Poté už stačí jen vložit těsto do trouby a pak už si můžete pochutnat na tomto bláznivém koláči.
Podívejte se na video Borůvky na podmáslí – hit léta [PRZEPIS]
Tak jednoduchý koláč tu ještě nebyl – expresní recept se šesti ingrediencemi.
Ingredience: 1:
- 4 vejce,
- 300 g borůvek,
- 2 hrnky celozrnné mouky,
- šálek cukru,
- půl šálku oleje,
- volitelně – dvě lžičky prášku do pečiva.
Způsob přípravy:
- Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr a špetku soli. Přísady šlehejte, dokud nejsou hladké a bledé a krystalky se nerozpustí.
- Poté postupně tenkým proudem přilévejte olej a stále míchejte.
- Přisypte dva hrnky celozrnné mouky – nejlépe po lžících. Celou směs spojte se dvěma lžičkami prášku do pečiva, pokračujte v míchání a nakonec přisypte borůvky.
- Těsto jemně promíchejte lžící a nalijte do formy vyložené pečicím papírem.
- Tip – na povrchu můžete posypat několika bobulemi, koláč tak bude vypadat hezčí.
- Pečte při 180 stupních asi 45 minut.
- Po vychladnutí můžete koláč navíc posypat moučkovým cukrem – takto podávaný chutná senzačně. Další recepty najdete na domovské stránce portálu