Sezóna cuket začíná v srpnu a trvá až do prvních mrazů. Nejchutnější a nejzdravější je zelenina sklízená v druhé polovině léta. Tehdy je také cuketa v obchodech nejlevnější. Vtí se ji použít k přípravě večeře nebo salátu, případně ji dát na sendvič nebo kombinovat s hummusem a podávat jako svačinu na večírcích.
Viz video Rychlý recept na křupavé cuketové palačinky
Cuketové zavařeniny na zimu ve sklenicích. Připravte si hořčičnou marinádu
Cuketa je velmi zdravá. Obsahuje vitaminy A, C a K a také vitaminy skupiny B. Poláci se často rozhodnou pěstovat ji na pozemku nebo na domácí zahrádce, aby si mohli kdykoli vychutnat její jemnou chuť. Tato zelenina má ještě jedno užitečné využití. Lze z ní vyrábět zavařeniny. Nejklasičtějším receptem jsou nakládané cukety. Stojí však za to pustit se do něčeho sofistikovanějšího a udělat si z nich cukety v hořčičné marinádě. K večeři to bude perfektní. Budete potřebovat:
- 4 kg cuket,
- 2 šálky lihového octa,
- 3 litry vody,
- 1,5 šálku cukru,
- 10 lžic hořčice,
- snítky kopru s pupeny,
- koření: sůl, bobkový list, nové koření.
Jednoduché cuketové zavařeniny. Chvilka práce a kolik lahodnosti později
Cukety omyjte a oloupejte. Zbavte je semínek a nakrájejte zeleninu na tyčinky. Vložte je svisle do čistých, vypařených sklenic. Do každé sklenice dejte 4 zrnka nového koření, 2 bobkové listy a jednu snítku kopru. Nyní je čas připravit marinádu.
- Do hrnce nalijte 3 litry vody.
- Přidejte 4 lžíce soli, ocet a cukr.
- Vše vařte, dokud se přísady nerozpustí.
- Přidejte 10 polévkových lžic hořčice a celek znovu promíchejte.
- Připravenou směsí přelijte obsah sklenic.
- Sklenice uzavřete a pasterujte.
TIP! Vyberte si jemnou hořčici, například lahůdkovou, smetanovou nebo medovou. Cuketa pak bude mít jemnou, sladkou chuť.