Kdysi je jedli chudší lidé, dnes jsou zapomenuty. Jak vyrobit zapalovač? Nezapomeňte na „špekáčky“

Zapalanka je polévka, na které si před lety pochutnávali chudí. Tehdy ovšem recept vypadal trochu jinak, masa bylo málo, a pokud bylo sádlo, dalo se mluvit o hostině. Dnes máme recept na bohatou lehčí. Nebude v něm chybět zelenina, koření a „sádlo“. Budete si muset vybrat, zda dáte přednost slanině nebo třeba jitrnicím.

Zapalanka je jednou z variací na téma bramborová polévka, od klasického receptu se však liší tím, že je třeba ji předem „zapálit“, tj. hlavní suroviny řádně osmažit. Dříve se brambory smažily na sádle, nyní jí přidáme trochu více chuti. Přidáme „tučné kousky masa“, jak říkala moje babička tučným kouskům masa, obvykle slaniny nebo jitrnic, a polévka získá jiný rozměr a neobvyklou chuť. Vyjde vám tak lahodná, že se natrvalo zařadí do vašeho každodenního jídelníčku.

Viz video Dýňová omáčka v této verzi je mistrovský kousek. Mohla by se použít další oranžová přísada

Zapalanka – výborná polévka z bývalého chudobince

Složení: 1:

  • 7 větších brambor, nejlépe s vyšším obsahem škrobu,
  • 2 mrkve,
  • 1 petržel,
  • 2 cibule,
  • cca. 300 g vepřového sádla nebo slaniny, kýty,
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list,
  • 1ou lžíci mouky a rovnou lžíci sádla,
  • špetka majoránky,
  • nasekaná petržel (nepovinné).

Polévka lehčí – jak ji připravit:

  1. Nakrájejte vepřové sádlo nebo slaninu na kostičky a rozpusťte je v hrnci, ve kterém budete vařit polévku. Pak přidejte cibuli, a když zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájené brambory, mrkev a petržel.
  2. Celé to smažte, dokud zelenina nezačne hnědnout. Pak zalijeme vodou nebo světlým vývarem, přidáme nové koření, bobkový list, majoránku a sůl. Snižte ttu a vařte, dokud zelenina nezměkne.
  3. Na pánvi rozehřejte sádlo a přidejte lžíci mouky. Začněte rychle míchat dřevěnou lžící, a když začne houstnout, přidejte naběračku vývaru. Ještě chvíli míchejte a pak vše přidejte do polévky.
  4. Na mírném ohni vařte dalších 10 minut. Zapalanku podávejte horkou ozdobenou nasekanou petrželkou, povinně s krajícem čerstvého chleba.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: