Zapomeňte na nudné vepřové kotlety a místo obalování masa zvolte šílenou omáčku. Takové duo se hodí pro každodenní i slavnostní příležitosti a hlavně uspokojí i ty nejnáročnější. Tento pokrm nemá žádnou filozofii, stačí jen dbát na pořadí ingrediencí a dobu dušení.
Podívejte se na video Recept na přípravu venkovských klobás
Maso v tomto provedení znám z kultovního mléčného baru – vepřové lepší než babiččino.
Někdy se ukáže, že nejjednodušší řešení jsou ta nejlepší, takže místo toho, abyste už po několikáté šlehali vepřové kotlety a pak je pracně obalovali, zvolte mnohem jednodušší verzi. Zároveň je to zajímavá alternativa, která se doslova rová v ústech a krásně se prezentuje na talířích. Řeč je o vepřové panence dušené ve vlastní omáčce, která je stejně nadpozemsky chutná jako fenomenální ve své jednoduchosti.
Jídla z jednoho hrnce, nebo v tomto případě „one-pot“, jsou u zaneprázdněných lidí nesmírně oblíbená. Vepřová panenka ve vlastní omáčce vám nejen nezpůsobí žádné kulinářské problémy, ale také rychle potěší vaše chuťové buňky. Nejedná se o žádnou filozofii – k vytvoření této vynikající večeře vám stačí pořádná porce masa, koření, cibule a trocha vody.
Vepřová panenka ve vlastní omáčce přímo z ikonického mléčného baru
Složení:
- 1 kg vepřové panenky,
- 2 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce pšeničné mouky,
- 2 lžičky majoránky,
- špetka sladké papriky,
- sůl,
- pepř,
- snítka čerstvého libečku,
- 2 bobkové listy,
- nové koření,
- olej nebo sádlo na smažení,
- petržel,
- 300 ml vody.
Způsob přípravy:
- Začněte s masem. Vepřovou panenku nakrájejte na přibližně centimetrovétky.
- Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na malé kostičky.
- Nakrájenou zeleninu, majoránku, papriku, sůl, pepř a olej dejte do mísy – koření důkladně promíchejte. Plátky masa namočte do směsi a důkladně je potřete.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej nebo sádlo, do rozpáleného tuku vložte maso a opečte ho z obou stran tak, aby se uvnitř zatáhly všechny šťávy.
- Po této době vepřové maso podlijte vodou a okořeňte libečkem, bobkovým listem a novým kořením. Vepřovou panenku dusíme přikrytou, dokud nezměkne. Na mírném ohni ji nechte dusit asi dvě hodiny.
- Maso přendejte na talíř a vzniklou omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v malém množství vody.
- Vepřové maso znovu ponořte do omáčky a znovu povařte dalších 10 minut. Po této době je maso připraveno k podávání, stačí ho jen posypat nasekanou petrželkou. Taková večeře skvěle chutná s rýží, brambory a sortimentem barevných salátů.