Sylwia Majcher je novinářka, autorka příručky „Využívám, ntvám. 52 výzev Zero Waste“, bestselleru „Gotuję, nie marnuję. Cuisine zero waste po polsku“, dětského „Osamělého banánu“. Absolventka postgraduálního studia na Fakultě výživy a spotřeby člověka Varšavské zemědělské univerzity. Vede workshopy, školení o ekologii, bezodpadovosti a uzavřeném oběhu. Spoluzakladatelka a ambasadorka první vzdělávací kampaně #wrocławniemarnuje v Polsku.
Aga Kozak: Okurky a zelí dříve patřily do kánonu, teď nakládáme skoro všechno….. Co nejraději nakládáte vy?
Sylwia Majcher: Celoročně zavařuji různé druhy zeleniny a ovoce – tuto návaznost jsem se naučila na Ukrajině, kde jsem zjistila, že neexistuje surovina, která by se nedala zavařit. Na podzim hledám oporu v nakládaných citronech s medem a tymiánem. Jsou ideální na dochucení čaje nebo na zalití tu vodou a popíjení při bolestech v krku. Mám také ráda sladkost a zároveň pikantnost nakládané dýně a náročnou toleranci, protože neuvěřitelně intenzivní vůni nakládaného česneku.
Musím se tě zeptat na tvého manžela. Nakládání je skvělý způsob, jak zajistit, abyste ntvali – můžete totiž nakládat i zbytky například zelné kaše. Co jiného?
Květákové listy, ředkvičkové listy, vinné listy, špičky bylinek, kterými můžete dokonale ochutit okurky, nožičky hub – naložené chutnají ě jinak než naložené. K nakládání se hodí také jablečné nebo hruškové drobky a slupky. Můžete je přidat i k jiným jemnějším kombinacím – například k paprikám nebo zelí – a nechat se překvapit výsledkem.
Viz video Avokádové okurky. Recept na skvělý předkrm ve sklenici
Už vím, že pro vás okurky nejsou jen přílohou…..
Okurky by měly najít své právtné místo na našem talíři. Mohou úspěšně hrát hlavní roli a být skvělým předkrmem. Nakládaná růžičková kapusta smíchaná s medem nebo jinou sladkou omáčkou a doostřená chilli, salát z nakládaných rajčat smíchaný s pálivou krupicí, květákové listy s chlebovým parmazánem, nakládané švestky v kombinaci s redukovaným espressem – to je jen několik návrhů, které ukazují, jak přitažlivá může být síla nakládané zeleniny.
A jaké vlastnosti nakládaných okurek oceňujete zejména vy?
Nakládané okurky jsou nejlepším přírodním probiotikem. Kyselina mléčná, kterou obsahují, působí jako „vysavač“: čistí a posiluje naši imunitu. Rozhodně si cením podpory, kterou tyto původní superpotraviny poskytují při budování imunity – jsou to produkty se zvláštní silou. Jsoué vitaminů – C, K, železa, zinku – které tělo unavené na podzim a prochladlé v zimě potřebuje více než dky z lékárny. Usnadňují trávení a mají uklidňující účinek na střeva. Nakládání má v našem regionu dlouhou tradici. Je to také jeden z nejlepších a nejzdravějších způsobů, jak prodloužit trvanlivost ovoce a zeleniny. Dobře připravené okurky pohodlně přežijí i období, kdy máme nedostatek kvalitních produktů. Nakládané okurky mám rád také proto, že snadno přijímají různé zmetky. Ošklivou mrkev, pomačkanou ředkvičku, neideální jablko. Takové produkty si v obchodě vybere jen každý desátý Polák.
Rád bych tyto návyky trochu změnil a na svých sociálních sítích jsem před několika týdny zahájil kampaň. #survivefoodchallenge.. Vyzývám vás, abyste zveřejňovali fotografie jídel z ošklivých, nechtěných surovin, která vám nechutnala. Takové výrobky najdou úspěch i v okurkách.
Nebo si nakládáte vlastní boršč? Nebo kyselou polévku?
Šálek šťávy z nakládané červené řepy je v tomto ročním období mým ranním rituálem. Recept pravidelně sdílím na FB a Instagramu, protože vidím, že je tento nápoj stále nedoceněný. Podařilo se mi přesvědčit k jeho ochutnání i mé děti, které uvěřily, že šťáva zaručuje super sílu. Mě osobně staví na nohy lépe než káva. Hojně do něj přidávám majoránku nebo tymián, aby tato vitamínová antibakteriální bomba byla opravdu silná. Kyselo naopak připravuje můj manžel; je fanouškem takové kyselé polévky a dělá ho jen z vlastního kvásku, protože říká, že ty hotové v sobě nemají dostatečnou intenzitu. Já ráda používám šťávu z nakládaných okurek nebo zelí k ochucení méně výrazných polévek. I nejjednodušší krém z vařených brambor chutná takto doostřený výborně.
Jakou nejzajímavější nakládanou zeleninu jste jedli? A na čem si ještě pochutnáváte?
Nakládané melouny! Premiérově jsem je ochutnala na kyjevském trhu a vnula u mě okamžitá adorace. Je to spojení neobjevných chutí, které se těžko vyjadřuje slovy. Člověk si prostě musí dát příležitost k takovému zážitku. Pokud se někdo rozhodne naložit meloun, nevyhazujte slupku. Z její bílé části je skvělé čatní, které se výborně hodí k zelenině nebo rybám. Příští rok mám vnu nakládat fazole. Pokud bude výsledek experimentu uspokojivý, skončí jehotky v nádivce do knedlíků nebo na chlebíčcích. V hlavě mám také recept na nakládané meruňky s levandulí. Podávat je později s jogurtem, to by mohla být zajímavá varianta.