Pokud jde o domácí zavařování, vedou nejrůznější okurky, cukety, houby a ovoce. Málokdo se však pustí do zavařování cibule, což je škoda. Nakládaná cibule je dokonalým dkem mnoha pokrmů a skvěle dí chuť domácích hamburgerů, masových omáček i sendvičů a salátů. Recept na nakládanou cibuli je velmi snadný a jednou z důležitých ingrediencí je med. Budete překvapeni, že je to tak dobrá kombinace.
Viz video Podívejte se, jak pasterizovat zavařeniny
Marinovaná cibule. Udělejte ji a budete ji přidávat do všeho.
Složení: 1:
- 3 větší červené cibule,
- 1 šálek vody,
- 1/4 šálku octa,
- 1 lžička medu,
- 1chá lžička soli,
- 3 bobkové listy,
- 4 kuličky nového koření,
- lžička hořčičných semínek,
- nepovinně: několik hřebíčků.
Marinovaná cibule – jak na to:
- Nakrájejte cibuli na tenkétky. Před krájením je můžete dát na chvíli do mrazáku – usnadníte si tak práci.
- Připravte si sklenici (takovou, do které se vejde cibule a marináda). Na dno sklenice dejte hořčici a přidejte cibuli.
- Svařte vodu s octem, medem, solí a kořením a horkou marinádou zalijte cibuli ve sklenici.
- Sklenici s cibulí pevně uzavřete a vložte do hrnce. Poté ji zalijte vodou asi do 3/4 výšky a přiveďte k varu. Pasterujte 15-20 minut.
Po vychladnutí sklenice přemístěte na tmavé a chladné místo, nejlépe do sklepa nebo spíže. Podobným způsobem můžete připravit také bílou cibuli nebo cukrovou cibuli. Pokud však chcete použít jemnější šalotku, pasterujte ji o něco kratší dobu – ne déle než 10 minut.