Nejlepší džem na světě. Do vařících švestek přidejte 3 lžíce. Vaše tchyně si řekne o recept.

Výroba švestkového džemu je v mnoha domácnostech každoroční tradicí. Přestože zavařování vyžaduje čas a trpělivost, lahodná chuť ovoce odmění všechnu námahu vynaloženou na jeho přípravu. Pokud jste se švestkovým džemem ještě neměli tu čest, jste na správném místě. Níže uvedený recept je triviální a vždy se povede.

Viz video Vyměňte housku za tortillu. Tento recept na burger dobývá internet

Co můžete přidat do marmelády? Další přísada zvýrazní chuť ovoce.

Pro přípravu džemu je nejlepší vybírat velmi zralé ovoce. To nám umožní prakticky se obejít bez přidání cukru. Mnoho lidí je vůbec nesladí a suchá verze je přílohou k masovým pokrmům. Pokud však používáte švestky jako n do koblih nebo koláčů, nezapomeňte dát asi 80 g cukru na kilogram ovoce.

Tajnou přísadou džemu je jablečný ocet. Ten je zodpovědný za zvýraznění aroma švestek. To však není vše. Ocet působí jako přírodní konzervant – prodlužuje trvanlivost zavařenin a pomáhá je udržet déle čerstvé. Zabraňuje také tomu, aby se ovoce během vaření přilepilo ke dnu hrnce, a chrání džem před zhnědnutím ve sklenici.

Švestkový džem Foto Westend61/iStock

Jak se dělá švestkový džem? S tímto receptem dosáhnete úspěchu.

Nejchutnější švestkový džem se vyznačuje sladkostí s lehce nakyslou příchutí. Jejich příprava vám zabere dva dny, proto s tím počítejte přinování týdenních aktivit. Budete potřebovat tyto ingredience:

  • 7 kg zralých úhořích švestek,
  • 600 g cukru (lze úspěšně nahradit xylitolem),
  • 3 lžíce jablečného octa.

Nejprve švestky důkladně omyjte, rozkrojte je napůl a odstraňte z nich pecky. Ovoce vložte do velkého hrnce se silným dnem tak, aby zabíralo maximálně 3/4 jeho objemu. V případě potřeby můžete švestky rozdělit do dvou hrnců. Zalijte je octem a hrnec postavte na mírný oheň. Asi po 15-20 minutách začnou švestky pouštět šťávu – od této chvíle pravidelně míchejte, aby se nepřichytily. Vařte 5 hodin, poté odstavte a nechte vychladnout. Druhý den pokračujte ve vaření, dokud směs výrazně nezhoustne a nezmenší svůj objem. Přidejte cukr a dobře promíchejte. Po 30-40 minutách dejte džem do sterilizovaných sklenic a pasterujte v troubě 15 minut při 110 °C.

TIP! Pokud máte raději džem hladké konzistence, můžete na konci vaření použít ruční mixér a rozmixovat ho.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: