Rodiče a prarodiče to ocenili z dobrého důvodu. Aronie je polská superpotravina: mimo jiné posiluje imunitu.

Aronii máme ve svazku

Téma aronií se objevuje každoročně na konci léta. Nyní je pro ně vhodná sezóna. Ne každý ví, že toto černé ovoce je polskou chloubou – můžeme se pochlubit největší úrodou aronií na světě. Proč si tedy neužívat jejích výhod, když máme její hrozny (nebo spíše trsy)?

Aronie – vlastnosti, protože pojem „superpotravina“ zde není náhodný.

Aronie černá neboli arónie černdá patří do stejné čeledi jako jeřáb. Tento keř se pěstuje zcela bez námahy – možná i proto se u nás tak ochotně vysazuje. V kuchyni se používá již léta, protože má zajímavou chuť, která se dobře hodí do zavařenin i do masových pokrmů nebo na sýrová prkénka.

Chuť však není všechno. Aronie má masu živin, které podporují organismus. Patří mezi ně bioflavanoidy (jiný název pro polyfenoly) – cenné antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí a mají antibakteriální a antivirové účinky. Tyto složky mají také blahodárné účinky na náš kardiovaskulární systém, například posilují cévy a snižují hladinu cholesterolu, což pomáhá v boji proti kardiovaskulárním chorobám, a mají také příznivý vliv na činnost mozku.

V několika polských nemocnicích byly provedeny studie s pacienty s hypertenzí ohroženými srdečním infarktem. Ukázalo se, že zásobování organismu extraktem na bázi aronie mělo pozitivní zdravotní účinky, včetně snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu.

Bylo také prokázáno, že šťáva z aronie snižuje hladinu cukru v krvi, a šťáva z aronie a výrobky z ní mohou být cennou podpůrnou dietou pro diabetiky. Příznivé změny biochemických parametrů krve byly pozorovány při pravidelné konzumaci aroniové šťávy v množství 150-250 ml denně. Její pravidelnou konzumaci lze doporučit všem, v každém věku, ale zejména seniorům.

– si přečtěte na potravinářském portálu. Aronie je také zdrojem vitamínů: C, B2, B3, B9 (kyselina listová) a E, které posilují imunitu, a cenným zdrojem vápníku, železa, mědi, molybdenu, manganu, jódu a boru.

Aronie – nejčastěji se používají konzervy

Mezi nejoblíbenější konzervy patří džemy nebo tinktury. Dnes vám poradíme, jak si vyrobit šťávu z aronie.

Mezi nejoblíbenější zavařeniny patří džemy nebo tinktury. Foto: Tatiana Foxy / shutterstock.com

Šťáva z aronie – složení:

  • 2 kg aronií
  • 1,5 l čisté vody
  • 60-80 listů z třešní nebo 40-60 listů z černého rybízu
  • 2-3 lžičky citronové šťávy
  • Cukr (množství závisí na našich chuťových preferencích)

Šťáva z aronie – jak ji vyrobit krok za krokem:

  1. Ovoce nasypte do velkého síta a prchněte pod studenou vodou. Odstraníme všechny zbylé větvičky.
  2. Stejným způsobem omyjeme i listy.
  3. Ovoce nasypeme do velkého hrnce. Přidáme listy třešní nebo černého rybízu.
  4. Přisypeme asi 1-2 kg cukru.
  5. Přidáme citronovou šťávu a vodu.
  6. Pod hrncem nastavte mírnýmen. Když se obsah hrnce začne vařit, vařte ještě asi 30 minut na stejnémmeni.
  7. Po této době necháme naši šťávu vychladnout.
  8. Obsah hrnce přecedíme. Zbavíme se listů a můžeme do šťávy přidat zpět ovoce.
  9. Po přecedění obsahu hrnce šťávu znovu vaříme, dokud se nerozvaří.
  10. Horkou šťávu nalijeme do sklenic nebo lahví. Obsah pasterujeme přibližně 15 minut.

Viz video Viz také: Sezóna je vém proudu. Jak pasterizovat zavařeniny?

Přesvědčili jsme vás? Připravujete z tohoto vynikajícího ovoce šťávu nebo jiné zavařeniny? Pokud ano, určitě se s námi podělte na svých profilech na Facebooku nebo Instagramu. Své příspěvky označte #jars2020 (více o kampani: Keep the summer going. We’re launching the #jars2020 campaign).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: