Aronii máme ve svazku
Téma aronií se objevuje každoročně na konci léta. Nyní je pro ně vhodná sezóna. Ne každý ví, že toto černé ovoce je polskou chloubou – můžeme se pochlubit největší úrodou aronií na světě. Proč si tedy neužívat jejích výhod, když máme její hrozny (nebo spíše trsy)?
Aronie – vlastnosti, protože pojem „superpotravina“ zde není náhodný.
Aronie černá neboli arónie černdá patří do stejné čeledi jako jeřáb. Tento keř se pěstuje zcela bez námahy – možná i proto se u nás tak ochotně vysazuje. V kuchyni se používá již léta, protože má zajímavou chuť, která se dobře hodí do zavařenin i do masových pokrmů nebo na sýrová prkénka.
Chuť však není všechno. Aronie má masu živin, které podporují organismus. Patří mezi ně bioflavanoidy (jiný název pro polyfenoly) – cenné antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí a mají antibakteriální a antivirové účinky. Tyto složky mají také blahodárné účinky na náš kardiovaskulární systém, například posilují cévy a snižují hladinu cholesterolu, což pomáhá v boji proti kardiovaskulárním chorobám, a mají také příznivý vliv na činnost mozku.
V několika polských nemocnicích byly provedeny studie s pacienty s hypertenzí ohroženými srdečním infarktem. Ukázalo se, že zásobování organismu extraktem na bázi aronie mělo pozitivní zdravotní účinky, včetně snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu.
Bylo také prokázáno, že šťáva z aronie snižuje hladinu cukru v krvi, a šťáva z aronie a výrobky z ní mohou být cennou podpůrnou dietou pro diabetiky. Příznivé změny biochemických parametrů krve byly pozorovány při pravidelné konzumaci aroniové šťávy v množství 150-250 ml denně. Její pravidelnou konzumaci lze doporučit všem, v každém věku, ale zejména seniorům.
– si přečtěte na potravinářském portálu. Aronie je také zdrojem vitamínů: C, B2, B3, B9 (kyselina listová) a E, které posilují imunitu, a cenným zdrojem vápníku, železa, mědi, molybdenu, manganu, jódu a boru.
Aronie – nejčastěji se používají konzervy
Mezi nejoblíbenější konzervy patří džemy nebo tinktury. Dnes vám poradíme, jak si vyrobit šťávu z aronie.
Šťáva z aronie – složení:
- 2 kg aronií
- 1,5 l čisté vody
- 60-80 listů z třešní nebo 40-60 listů z černého rybízu
- 2-3 lžičky citronové šťávy
- Cukr (množství závisí na našich chuťových preferencích)
Šťáva z aronie – jak ji vyrobit krok za krokem:
- Ovoce nasypte do velkého síta a prchněte pod studenou vodou. Odstraníme všechny zbylé větvičky.
- Stejným způsobem omyjeme i listy.
- Ovoce nasypeme do velkého hrnce. Přidáme listy třešní nebo černého rybízu.
- Přisypeme asi 1-2 kg cukru.
- Přidáme citronovou šťávu a vodu.
- Pod hrncem nastavte mírnýmen. Když se obsah hrnce začne vařit, vařte ještě asi 30 minut na stejnémmeni.
- Po této době necháme naši šťávu vychladnout.
- Obsah hrnce přecedíme. Zbavíme se listů a můžeme do šťávy přidat zpět ovoce.
- Po přecedění obsahu hrnce šťávu znovu vaříme, dokud se nerozvaří.
- Horkou šťávu nalijeme do sklenic nebo lahví. Obsah pasterujeme přibližně 15 minut.
Viz video Viz také: Sezóna je vém proudu. Jak pasterizovat zavařeniny?
Přesvědčili jsme vás? Připravujete z tohoto vynikajícího ovoce šťávu nebo jiné zavařeniny? Pokud ano, určitě se s námi podělte na svých profilech na Facebooku nebo Instagramu. Své příspěvky označte #jars2020 (více o kampani: Keep the summer going. We’re launching the #jars2020 campaign).