Některé pochutiny nejsou navzdory své chuti v různých kulturách tak oblíbené. Tuto pochoutku znají Italové, ale v Polsku o ní téměř nikdo neslyšel. Vypadá jako něco, co byste připravovali hodiny, ale její příprava zabere jen pár minut.
Viz video Bramborové kuličky. Takhle vypadají skutečné energetické koule!
Arancini je nenápadná italská specialita, která v sobě spojuje mnoho chutí. Jedná se o typické pouliční jídlo, a proto je můžete koupit v každé italské pekárně. V Itálii je stejně známé jako u nás paštiky nebo slané kynuté pečivo. Připravíte je tak, že rýži smícháte se sýrem, kořením a rajčatovou passatou. Aby byla jejich chuť po usmažení ještě zajímavější, vkládá se do připraveného těsta kousek sýra. Během smažení se roztaví a při kousnutí se chutně zatáhne. Tento recept stojí za to vyzkoušet na příští rodinné oslavě.
Recept na arancini s mozzarellou
Ingredience
- 300 g bílé rýže,
- 450 ml vody,
- 450 mléka,
- 150 g strouhané mozzarelly,
- půl lžičky mořské soli,
- Lžíce čerstvého oregana,
- lžíce šalvěje,
- 150 ml rajčatové passaty,
- balíček mozzarelly,
- olej na smažení.
- Ingredience na obalování
- 2 vejce,
- 80 ml 30% smetany,
- 4 lžíce strouhanky.
Ingredience na rajčatovou omáčku k podávání
- 200 ml rajčatové passaty,
- hrst zelených oliv,
- lžička sušeného oregana,
- sůl.
Způsob přípravy
- Rýži vložte do hrnce, zalijte vodou a mlékem a uvařte podle návodu na obalu. Poté ji slijte a nechte vychladnout.
- Uvařenou rýži dejte do větší mísy a přidejte k ní nastrouhanou mozzarellu. Dochutíme solí, oreganem a šalvějí a zalijeme rajčatovou passatou. Důkladně promíchejte, dokud se ingredience zcela nespojí.
- Takto připravené těsto rozdělíme na několik stejných dílů, každý díl štíme nacku a doprostřed položíme kousek mozzarelly. Důkladně přeložte a vytvarujte kuličky.
- Do mísy rozklepněte vejce a smíchejte je se smetanou. Všechny kuličky namočte do této směsi a poté je obalte ve strouhance.
- Do hrnce nalijte olej a postavte ho na střední ttu. Když je dostatečně horký, vhoďte do něj připravené kousky těsta. Smažte několik okamžiků, dokud nezhnědnou. Po zhnědnutí přesuňte svačinu na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- Během smažení si připravte omáčku. Passatu nalijte do hrnce, osolte ji a okořeňte oreganem a promíchejte. Olivy nakrájejte nadrobno a také je vložte do hrnce. Podávejte t. Dobrou chuť!
Další zajímavé texty naleznete na domovské stránce