Viz video Karnevalové občerstvení – na večírek i mimo něj
Croissanty jsou nejčastěji spojovány s křehkým těsteměným jemným krémem a sypaným moučkovým cukrem. Pokud však chcete tradiční recepty trochu rozbít, stojí za to vyzkoušet i suchou verzi.
Recept na croissanty jako křupavou svačinku
Croissanty nemusí být jen formou dezertu. Pokud je připravíte s jinou ní, mohou se stát zajímavou formou snídaně, svačiny nebo předkrmu na večírek s přáteli. Důležité je, čím níte střed křupavé pochoutky. Náš recept je ideální pro oslavu karnevalu.
Ingredience: 1:
- 500 g pšeničné mouky,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- 200 g másla,
- 2 vejce,
- sůl,
- 4 lžíce smetany.
Sladká n:
- krémový pudink,
- 500 ml mléka,
- 2 lžíce cukru,
- 3 lžíce másla.
Slaná n:
- 500 g mraženého špenátu,
- 200 g sýra feta
Místo ně se špenátem můžete použít oblíbenou masovou nebo zelnou a houbovou nádivku. Skvěle se budou hodit také houby se sýrem.
Další zajímavé informace naleznete na domovské stránce portálu
Křupavé croissantyěné slanou a sladkou ní. Způsob přípravy
- Mouku prosejeme do vysoké mísy nebo na prkénko. Přidejte prášek do pečiva, sůl, vejce, máslo a smetanu.
- Uhněteme vláčné těsto a rozdělíme ho na dvě části.
- Těsto rozválejte a rozdělte na trojúhelníky. Na širší část položte oblíbenou n. Těsto zabalte a vytvořte croissanty.
- Špenátovou a sýrovou n připravíme jednoduchým způsobem. Mražený špenát dáme do hrnce, rozpustíme a přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a přidáme sýr. Promícháme, aby se sýr spojil. Nádivka je hotová.
- Každou z nich potřete rozšlehaným vejcem.
- Položte nach vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut ve variantě shora dolů.
- Pro sladkou variantu posypeme upečené a vychladlé croissanty moučkovým cukrem.