Další chutné recepty najdete na domovské stránce .co.uk.
Léto je ideální dobou pro přípravu ovocných dezertů, sladkostí a dortů. Kromě zmrzlin, želé a chladivých sorbetů pak šíleně chutnají i dorty. Studený cheesecake je v této oblasti piedestal a ten s přídavkem mascarpone je naprostý high end… za pár drobných!
Studený cheesecake s ovocným nádechem – dort jako stvořený pro léto.
Rychlý nepečený dort je nejlepší variantou dezertu v letních dnech. Jeho příprava nevyžaduje několik hodin strávených v kuchyni a výsledek je knockout! To vše díky kvalitním surovinám, krémovému, tvarohovému těstu a samozřejmě dkům – v tomto případě sezónnímu ovoci. Za zmínku stojí, že důležitý je samotný základ – dno. I v tomto případě stačí chytrý trik s rozdrobením piškotů a jejich smícháním s rozpuštěným máslem!
Vychlazený tvarohový koláč připravený z mascarpone a zralých malin hýčká smysly a vypadá lépe než nejeden dort z výlohy drahých cukráren. Tajemství chuti spočívá v nadýchané hmotě – stačí spojit sýr se smetanou a nakonec přidat želatinu. Zbytek se doslova postará sám o sebe! Později už stačí jen dit ovocným želé a je hotovo!
Viz video Klasika v nové podobě aneb mangový cheesecake
Recept na studený cheesecake s malinami
Ingredience na dno:
- balíček sušenek (230 g),
- 100 g másla.
Kromě toho:
- 500 g sýra mascarpone,
- 300 ml 30procentního smetanového sýra,
- 500 g malin,
- malinové želé,
- 3 vrchovaté lžičky želatiny,
- 3 lžíce moučkového cukru.
Postup přípravy:
- Začněte jemným mletím sušenek – pomůže vám mixér nebo váleček a provázkový sáček.
- Poté sušenky přendejte do dortové formy vyložené pečicím papírem, zalijte rozpuštěným máslem a vše důkladně promíchejte, aby mělo konzistenci mokrého písku. Vytvarujte dno a pečlivě sušenky vtlačte do formy. Dno vložte do chladničky.
- Nyní je čas připravit želé – rozpustíme ho ve 300 ml horké vody. Odstavte stranou.
- Želatinu rozpusťte ve 1/4 šálku horké vody a důkladně promíchejte, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout.
- Pevně vychlazenou smetanu nalijte do velké mísy, vyšlehejte do tuha a pak postupně, lžíci po lžíci, přidávejte mascarpone a moučkový cukr. Nakonec přidejte rozpuštěnou, vychladlou želatinu a hrst – vše důrazně promíchejte a lžící naneste na sušenkový základ.
- Povrch posypeme zbylým ovocem a dort přelijeme ztuhlou marmeládou.
- Takto připravený dort dejte do lednice alespoň na dvě až tři hodiny. Po této době si můžete vychutnat šíleně lahodný studený cheesecake! Dobrou chuť!