Teta Jadzia vždycky dělala sušené švestky v octě tímto způsobem. Budou tvrdé, pevné a nebudete se muset namáhat.

Sezóna švestek trvá přes celé léto až do října. To je nejlepší doba nejen pro domácí pečení s tímto ovocem, ale také pro dění spíže. Vtí se sáhnout po dnes již poněkud zapomenutých švestkách v octě.

Viz video Pijete ho každé ráno, ale víte, jak se vyrábí? Navštívili jsme kávovountáž

Konzervy, tinktury, v octě a v cukru. Dají se švestky zavařovat pomocí semen?

To je věčná otázka pro každého, kdo připravuje švestkové zavařeniny. Vyjmout pecky, nebo je nevyjímat? Je to téma, které vyvolává vášnivé debaty. Pokud chcete, aby si ovoce zachovalo svůj tvar a bylo zavařeno v podstatě celé, nemáte jinou možnost, pecky musíte vynechat. Ovoce tím však získá zajímavou chuť. Pokud se rozhodnete je odstranit, zvolte pro vykosťování švestek tenký a ostrý nůž.

Recept na švestky v octě bez nakládání. K čemu lze švestky v octě použít?

V závislosti na receptu na nakládané švestky je můžete použít jak jako předkrm k pečeným masům a paštikám, tak i k sýrům. Před Vánocemi můžete otevřít sklenici sušených švestek v octě a připravit z nich slanečky s cibulí, sušenými švestkami a omáčkou. Můžete je také nakrájet do salátů. Pokud z poměru odečtete sklenici vody a místo ní přidáte sklenici červeného vína, vyjdou švestky ještě lépe.

TIP! Před zalitím horkým nálevem švestky vypeckujte. Zabráníte tak jejich praskání. Švestky můžete na několika místech propíchnout párátkem, ale mnohem jednodušší a rychlejší je to udělat vidličkou. Vyberte si vidličku s úzkými a ostrými zuby.

Švestky v octě (ilustrační foto) Švestky v octě. Foto: Pawel Kacperek / iStock

Potřebné ingredience: 1:

  • 2 kg úhořích švestek,
  • 1,5 šálku cukru (350 g),
  • 1,5 šálku 10% octa (370 ml),
  • 1,5 l vody.

Zralé, pevnédy bez viditelných poškození a prasklin omyjte pod tekoucí vodou. Můžete je také vložit do mísy, zalít studenou vodou a přidat lžičku sody. Poté je chněte pod kohoutkem. Odstraňte řapíky a nechte je oschnout. Ve velkém hrnci svařte vodu s octem. Do středu přidejte oblíbené koření. Ideální je koření. Když se začne vařit, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Vypněte hořák. Švestky vložte do vyvařených sklenic. Měly by být uspořádány poměrně volně. Nemačkejte je ani netlačte na sebe. Pomalu je zalijte horkým nálevem, aby sklenice nepraskly. Pevně je uzavřete a otočte dnem vzhůru. Přikryjte a nechte vychladnout. Sklenice by se měly uzavírat bez pasterizace za horka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: