Každý rok můžete narazit na spor o to, která majonéza je nejlepší. Mnoho lidí se o tom dokonce dokáže hádat. Poznáním tohoto receptu je však můžete ukončit. Chcete-li o Velikonocích co nejlépe pohostit své hosty, připravte jim tuto omáčku. Je dokonale vyvážená, chutná a krémová.
Na internetu se vede věčná válka o nejchutnější majonézu na trhu. My to ale všechno přeskočíme, protože jsme našli tu nejlepší verzi. Je to přírodní, bez přídatných látek, chutná a aromatická přísada, kterou můžeme v kuchyni využít na mnoho způsobů. Ideální na sendviče, jako zálivka na vejce nebo jako omáčka k chipsům – domácí majonéza nejen potěší svou chutí, ale je také jednoduchá a rychlá na přípravu.
Viz video 4 způsoby výroby domácí majonézy
Existuje mnoho důvodů, proč vyzkoušet domácí majonézu. Zaprvé můžeme kontrolovat přísady, které do ní přidáváme. Bez přídavku umělých konzervantů nebo zvýrazňovačů chuti si můžeme dopřát přírodní a zdravý produkt, který našemu tělu prospěje. Za druhé, domácí majonéza je mnohem chutnější než nabídka z obchodu. Její čerstvost a intenzita chuti jsou nesrovnatelné s těmi, které najdeme na pultech obchodů. Blížící se Velikonoce jsou ideální záminkou k tomu, abychom si ji vyrobili sami.
Recept na domácí majonézu
Ingredience
- 2 žloutky,
- lžička hořčice,
- lžička citronové šťávy,
- špetka soli,
- 250 ml rostlinného oleje.
Způsob přípravy
- Žloutky, hořčici, citronovou šťávu a sůl dejte do vysoké, ale úzké mísy.
- Do takové nádoby opatrně umístěte mixér a zapněte jej na nízké otáčky. Nezapomeňte mísu odlepit ode dna.
- Za stálého míchání postupně přidávejte olej. Je důležité přidávat olej postupně, protože příliš velké množství najednou může způsobit rozleptání majonézy.
- Pokračujte v míchání, dokud se nevstřebá všechen olej a majonéza nedosáhne požadované konzistence – měla by být hladká a krémová. Kromě toho by měla mít světlou barvu.
- Když je majonéza hotová, můžete ji nalít do sklenice a pevně ji uzavřít. Uchovávejte ji v lednici až týden.