Babička dělávala přesně takový džem. Už léta vím, co nemám rozbíjet lžící.

Švestková marmeláda se výborně hodí na palačinky, jako poleva na toasty a moje babička ji jedla na chlebíčku štědře namazaném máslem – chutě jsou různé. Než si však budete moci dopřát lahodnou švestkovou pomazánku, musíte si nejprve připravit švestkový džem. Jak je připravit, aby byly lahodné a žádná sklenice se nezkazila? Při ochutnávání neolizujte lžíci, kterou švestky mícháte. Nedovolte, aby se do marmelády dostaly bakterie z vašich úst. Pak můžete očekávat švestkovou katastrofu.

Viz video Nejlepší dezert s džemem. Podívejte se na naše video

Klasický recept na džem – ideální na palačinky a dezerty

Složení: 1:

  • 2 kg úhořích švestek, nejlépe pevně vyzrálých (poznáte je podle vrásčité slupky),
  • 2 lžíce cukru (nepovinné).

Džem – návod k přípravě:

  1. Švestky důkladně omyjte, rozkrojte napůl a odstraňte pecky. Nakrájejte je na menší kousky a vložte do hrnce, nejlépe se silným nepřilnavým dnem.
  2. Zapněte hořák na nízký výkon a vařte je asi 2-3 hodiny, přičemž občas zamíchejte, aby se nepřipálily.
  3. Jakmile se švestky rozpadnou, přidejte cukr. Pokračujte v míchání a vařte ještě půl hodiny. Poté zchlaďte a přeneste na chladné místo. Hrnec s marmeládou přikryjte.
  4. Druhý den džem opět přiveďte k varu. Když jsou velmi husté a téměř černé, můžete je dát do čistých, vyvařených sklenic.
  5. Sklenice s marmeládou pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby víčka těsnila. Poté sklenice přikryjte dekou nebo ručníky, aby se co nejdéle udržely v t.

Takto připravený švestkový džem skladujte na chladném a tmavém místě. Dobře poslouží sklep nebo spíž. Pokud takové místo nemáte, jednoduše je uložte do kuchyňské skříňky. Nezapomeňte však, že švestkový džem byste měli sníst do týdne po otevření.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: