Cuketa uzavřená ve sklenicích evokuje chuť léta. Pokud jste se této zeleniny nasytili, nezapomeňte si připravit zavařeniny pro chladnější dny. Přijde čas, kdy se vám zatají dech, a sklenice domácí kúry zklidní vaše smysly a rozmazlí chuťové buňky. Příprava vám nezabere mnoho času, takže si zaletěte na zahrádku pro zeleninu a dejte se do práce.
Podívejte se na video Nakládané okurky nejsou to jediné, co můžete nakládat. Podívejte se, jak připravit nakládaná rajčata
Recept na lék do sklenic na zimu. Rychlé, snadné, chutné
Lečo je univerzální pokrm, který lze podávat s těstovinami, bramborami, rýží nebo chlebem. Zasytí na dlouhou dobu, výborně chutná a po zavaření se stane geniálním způsobem, jak si připravit rychlou večeři. Stačí jen sáhnout do spíže, vytáhnout sklenici, ohřát ji a je hotovo. Může to být jednodušší? Níže najdete seznam ingrediencí potřebných k výrobě 10 půllitrových sklenic.
- 2 kg cukety,
- 3 kg rajčat,
- 2 kg červené a žluté papriky,
- 1 kg cibule,
- 6 stroužků česneku,
- 200 ml řepkového oleje,
- 5 lžic rajčatového protlaku,
- 5 kuliček nového koření a 5 bobkových listů,
- 2 lžíce cukru, 2 lžičky sladké mleté a 1 pálivé papriky, sůl a pepř podle chuti.
Na začátek si připravte zeleninu. Rajčata vložte do mísy a spařte je vroucí vodou. Po 30 sekundách je vložte do studené vody, odstraňte slupky a nakrájejte je na menší kousky. Z paprik odstraňte semínka a nakrájejte je na proužky. Cuketu důkladně vydrhněte a nakrájejte na půlkolečka. Pokud jsou velmi zralé, odstraňte z jejich středu semínka.. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Po dvou minutách přidejte papriku a smažte, dokud mírně nezměkne. Poté do hrnce přendejte cukety a nechte je 3-4 minuty vařit. Po této době přilijte koncentrát, přidejte rajčata, koření a promíchejte. Přiveďte k varu, snižte ttu a přikryté vařte 35-40 minut. Na konci ochutnejte, zda je třeba přidat více koření, a pokračujte v dušení.
TIP! Do pokrmu můžete přidat osmaženou klobásu nebo pečené kuře. Stačí, když maso ke konci vaření vhodíte do hrnce a chvíli povaříte v omáčce.
Jak pasterizovat lék na zimu? Není to složitý proces
Připravte si 10 půllitrových vypařených sklenic. Do každé z nich nalijte tolik horké omáčky, aby v horní části sklenice zůstal centimetr volného prostoru. Otřete okraje a pevně zašroubujte víčka. Dno velkého hrnce vyložte kuchyňskou utěrkou a naaranžujte na něj sklenice. Nalijte na ně vodu asi do 3/4 výšky. Když voda začne vřít, vařte ji asi půl hodiny. Po této době sklenice opatrně vyjměte a postavte je dnem vzhůru na pult. Nechte zcela vychladnout a uložte zavařeninu do spíže. Pokud máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.