Sušené ovoce
Sušené ovoce je zdraví samo o sobě? Možná ano, ale všimli jste si někdy, kolik přesně brusinek je v balíčku sušených brusinek? Zkontrolovali jsme to a byli jsme trochu překvapeni.
Obvykle je to kolem 50-55 procent (v jednom bio bylo 60 procent). To je docela dost, ne? Po brusinkách výrobek obvykle obsahuje cukr (bílý nebo třtinový), dále aromata a regulátory kyselosti a také oleje, aby se ovoce neslepilo, a – někdy – konzervanty (např. oxid siřičitý). Obsah cukru ve 100 g balení sušených brusinek je přibližně 70 g (pro srovnání, stejné množství čerstvých brusinek obsahuje 4 g cukru). Ano, víme, je tam vláknina, ale čerstvé ovoce a zelenina, které nikdo nepřidával „na chuť“, jsou vlákniny takéé.
Při nakupování se pozorně dívejte, co berete z regálu. Může se ukázat, že to není sušené ovoce, ale kandované. Obsah cukru (obvykle bílého) může být dokonce vyšší než u samotného ovoce.
Naštěstí ne všechno sušené ovoce je slazené. Brusinky ano, protože jsou velmi kyselé a trpké. Bez cukru by nechutnalo tak „dobře“. Ale například datle nebo sultánky takové přísady obvykle nepotřebují.
Máte rádi brusinky a nedokážete si bez nich představit život, ale chcete se stravovat zdravě? Na pultech obchodů hledejte brusinky se sníženým obsahem cukru.
Podívejte se na náš videorecept na vynikající amarantové sušenky s brusinkami: