Když nás napadne udělat palačinky, obvykle použijeme recept na ty bramborové. Jen málokoho napadne použít jinou zeleninu, která by fungovala stejně dobře. Já osobně ráda experimentuji s recepty a měním ingredience, abych objevila novou chuť. Tentokrát jsem tuto zeleninu použila místo brambor a nezklamala.
Bramboráky jsou velmi klasickým a oblíbeným nápadem na večeři. Takovécky můžeme najít nejen u nás doma, ale i v různých restauracích. Bohužel málokdo je připravuje s jinou zeleninou a přichází tak o možnost objevovat nové chutě. Naštěstí jsem se nedávno rozhodla v kuchyni experimentovat a místo brambor jsem použila ě jinou zeleninu. Výsledkem bylo, že palačinky byly nejen krásně barevné, ale měly i sladkou příchuť.
Viz video Bramborovécky
Palačinky, které jsem nedávno dělala, byly z mrkve. Právě díky této zelenině měly celé jemnou chuť a na jazyku byla cítit sladkost. Aby měly palačinky tu správnou strukturu, a aby měly navíc zajímavou příchuť, přidala jsem do nich strouhaný žlutý sýr. Díky přidání tohoto sýra byly palačinky po usmažení velmi křupavé a při krájení se velmi dobře spojily. Tyto palačinky můžete podávat na mnoho různých způsobů, například se zakysanou smetanou, podmáslím nebo kefírem nebo s domácí omáčkou.
Recept na palačinky s mrkví a sýrem
Ingredience
- 3 střední mrkve,
- 150 g žlutého sýra,
- 2 vejce,
- 4 lžíce pšeničné mouky,
- sůl a pepř podle chuti,
- stroužek česneku,
- olej na smažení.
Způsob přípravy
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhejte také sýr.
- Nastrouhanou mrkev a sýr smíchejte v míse, přidejte vejce, mouku, sůl, pepř a případně prolisovaný česnek. Důkladně promíchejte, aby vznikla hustá hmota.
- Na pánvi rozehřejeme olej a lžící z něj tvoříme malécičky. Smažte je na střednímmeni z obou stran dozlatova a dokřupava.
- Hotovécky osušte na papírové utěrce od přebytečného tuku a podávejte t. Můžete je podávat se zakysanou smetanou nebo s domácí koprovou omáčkou. Dobrou chuť!