Léto je ideálním obdobím pro využití darů přírody a přípravu domácích zavařenin, které vám zpříjemní zimní večery. V kuchyni je spousta inspirace na nejrůznější pochoutky, které potěší nejen svou chutí, ale dodají i mnoho cenných vitamínů. Mezi tradičními recepty na nakládané okurky je jedna jedinečná nabídka, která překvapí nejednoho gurmána. Je to dokonalý způsob, jak zpestřit svůj každodenní jídelníček a udělat z něj něco opravdu výjimečného.
Viz video Nakládané okurky nejsou to jediné, co můžete nakládat. Podívejte se, jak připravit nakládaná rajčata
Řeč je o sladkých nakládaných jablkách – pochoutce, která kombinuje jemnou sladkost ovoce s jemným nádechem kvašení. Jsou ideální jako příloha k dezertům, jogurtům, müsli i jako zdravá svačinka. Nakládaná jablka jsou neobvyklou pochoutkou, která nejen obohatí vaši spíž, ale svou neobvyklou chutí ohromí i vaše hosty.
Recept na nakládaná jablka
Ingredience
- 1 kg jablek (nejlépe pevných a šťavnatých odrůd),
- 1 litr vody,
- 1 lžička kamenné soli,
- 3 lžíce medu,
- 2-3 stroužky česneku,
- 2 bobkové listy,
- několik zrnek černého pepře,
- několik hřebíčků,
- kousek skořice,
- několik snítek kopru
- Nepovinně: kousek křenu nebo několik třešňových/černého rybízu pro lepší chuť.
Způsob přípravy
- Jablka důkladně omyjte a nechte na nich slupku. Podle velikosti sklenic je můžete rozkrojit na poloviny nebo čtvrtiny.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte sůl a med a míchejte, dokud se nerozpustí. Odstavte a nechte vychladnout.
- Do každé z vyvařených sklenic vložte několik stroužků česneku, bobkové listy, zrnka pepře, hřebíček, kousek skořicové kůry, snítky kopru a volitelně kousky křenu nebo třešňových/černého rybízu.
- Uspořádejte jablka ve sklenicích tak, aby byla těsně u sebe. Jablka zalijte vychlazenou medovo-slanou marinádou tak, aby byla zcela zakryta.
- Sklenice pevně uzavřete a odložte na chladné a tmavé místo asi na 2-3 týdny. Během zavařování pravidelně kontrolujte, zda jsou jablka stále pokryta marinádou, a v případě potřeby je dte převařenou vodou.
- Po dokončení zavařování sklenice uložte do lednice nebo chladné spíže.