Ohřáté těstoviny jsou zdravější a méně tučné než těstoviny čerstvě uvařené. Vědci potvrzují

Proč jsou těstoviny kalorické?

Těstoviny jsou hlavním zdrojem sacharidů ve stravě. Ty se štěpí ve střevech a poté se vstřebávají do těla jako jednoduché cukry. To způsobuje prudký vzestup hladiny glukózy v krvi, což následně stimuluje produkci inzulinu, hormonu, který pomáhá metabolizovat glukózu a obnovit tak její optimální hladinu.

Při konzumaci těstovin, sladkostí nebo jiných potravin s vysokým obsahem sacharidů vznikají v těle prudké nárůsty glukózy, které jsou následně potlačeny inzulinem. V důsledku těchto výkyvů často pociťujeme pokles energie a rychle nás přepadne hlad. Těstoviny tedy nejenže dodávají tělu jednoduché cukry, ale také nás nutí častěji sahat po svačinách.

Je možné snížit obsah kalorií v těstovinách?

Ukázalo se, že ano. Existuje totiž metoda, jak se vyhnout prudkému nárůstu glukózy po snědení porce těstovin – jednoduše je zchladíme. To způsobí změnu jejich struktury a škrob v nich obsažený se změní na tzv. rezistentní škrob. Co to je? Jedná se o typ škrobu, který je odolný vůči trávicím enzymům, které štěpí sacharidy a uvolňují glukózu. Díky této vlastnosti je zařazen mezi složky vlákniny.

Vařením a snížením tty těstovin se tedy sníží množství nezdravých sacharidů vstřebaných do těla a zvýší se množství kvalitní vlákniny. Čarodějnictví!

Ohřáté těstoviny jsou zdravější a méně tučné než čerstvě uvařené těstoviny. Foto Shutterstock

Studené těstoviny jsou zdravější než čerstvé. A ohřívané?

Jíst studené špagety však nezní příliš lákavě. Proto se novináři BBC ve spolupráci s vědci rozhodli zjistit, co se stane, když se porce těstovin ohřeje. Zachovají si vlastnosti vychlazeného pokrmu, nebo se vrátí k těm původním?

Testovali 10 lidí, kteří po dobu tří dnů jedli nalačno stejné porce těstovin s rajčatovou omáčkou. První den byly těstoviny podávány ihned po přípravě, a tedy t, druhý den byly vychlazené a třetí den je účastníci studie dostali po ohřátí. Hladina glukózy v krvi účastníků studie byla kontrolována každých 15 minut po dobu dvou hodin po jídle.

Jaké byly výsledky studie? Hypotéza se potvrdila, protože vychlazené jídlo vyvolalo nižší vzestup glykémie než čerstvě připravené jídlo. Překvapivá však byla reakce organismu po konzumaci ohřáté porce ve srovnání s porcí připravenou čerstvě a vychlazenou. Ukázalo se totiž, že v tomto případě byla hladina glukózy v krvi až o polovinu nižší než po konzumaci studeného pokrmu, což bylo také mnohem méně než po konzumaci čerstvě připravené verze.

To znamená, že ohřátí těstovin (a pravděpodobně i brambor a dalších škrobnatých potravin) po jejich zchlazení v lednici je mnohem zdravější. Chrání vaše tělo před prudkými výkyvy hladiny glukózy v krvi a poskytuje všechny výhody vlákniny, aniž byste museli měnit to, co jíte.

– uzavřeli výzkumníci.

Co si o tom myslíte vy? Budete tuto metodu používat při ohřívání jídla?

Viz také:

Jaké nejčastější chyby děláme při smažení? Na prvním místě je špatná tta

Jak dlouho lze uchovávat uvařené výrobky v lednici? Mezi nejodolnější patří vejce

Jak uvařit těstoviny, aby byly vždy perfektní? Průvodce pro začátečníky i pokročilé kuchaře

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: