Palačinky z kokosové mouky – pochoutka pro ty, kteří se vyhýbají pšeničné mouce

Kokosová mouka se v našich kuchyních neobjevuje často. Dobře ji znají lidé trpící celiakií – pro ně je tento výrobek bezpečný, protože neobsahuje lepek. Kokosová mouka se doporučuje také diabetikům (při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi) a lidem na redukční dietě (může pomoci rychleji spalovat tuky). Kokosová mouka na palačinky by měla být dobře namletá – budou pak nádherně lehké. Jak je připravit?

Recept na palačinky z kokosové mouky

Ingredience (2 porce):

  • 4 lžíce kokosové mouky,
  • 4 vejce,
  • 1 neý šálek rostlinného nebo kravského mléka,
  • 1 lžíce kokosového oleje,
  • 1-2 lžičky moučkového cukru,
  • kokosový nebo řepkový olej na smažení

Palačinky z kokosové mouky – způsob přípravy

Vejce vyšlehejte s cukrem, poté přilijte mléko, přidejte mouku a 1 lžíci kokosového oleje. Všechny ingredience spojte pomocí šlehače nebo mixéru. Na pánvi rozehřejte olej (použijte o něco více tuku než na běžné palačinky) a nalijte do něj část těsta. Smažte několik minut, dokud palačinka nezhnědne, a pak ji opatrně obraťte. Usmažené palačinky naskládejte na sebe a přikryjte pokličkou, protože se rychle vysuší.

Poznámka: Smažení palačinek z kokosové mouky je náročnější než smažení běžných palačinek. Palačinky z kokosové mouky se snadněji trhají – zejména při smažení – a mouka hodně absorbuje tekutiny. Pokud se vám nepovedou dokonale hned napoprvé – nevzdávejte to, praxe dělá mistra!

Podívejte se také na následující příklady: Jak udělat palačinky bez vajec a mouky? Máme několik tipů pro případ nedostatku zásob

Recept na palačinky z kokosové mouky bez vajec

Ingredience (1 porce):

  • 1/2 šálku kokosové mouky,
  • 1/2 šálku prosné mouky,
  • Sklenice rostlinného mléka,
  • uchnutí perlivé vody,
  • 2ché lžíce mletého lněného semínka,
  • 6 lžic vody,
  • 1 lžička moučkového cukru,
  • špetka soli,
  • kokosový nebo řepkový olej na smažení

Palačinky z kokosové mouky bez vajec – způsob přípravy

Smíchejte mleté lněné semínko s vodou. Do mísy dáme kokosovou mouku a mleté proso, přidáme cukr, lněné semínko osolíme vodou a zalijeme rostlinným mlékem, a pokud je příliš husté, přidáme perlivou vodu. Vše promíchejte metličkou nebo krátce rozmixujte kuchyňským robotem. Na pánvi rozehřejeme olej a palačinky osmažíme z obou stran dohněda.

Tip: Pružnost těsta lze zlepšit přidáním bramborové mouky. Bezlepkáři by však měli být s tímto výrobkem opatrní, protože může být často kontaminován lepkem.

Podívejte se také na náš recept na omeletovou roládu – ideální ke snídani:

A co palačinky z kokosové mouky?

Palačinky z kokosové mouky ve výše uvedených receptech jsou slazené, ale lze je připravit i slané (kokosová mouka sama o sobě není sladká a určitě nepoužívejte například sladké rostlinné mléko). Podávejte je stejně jako tradiční palačinky – na sladko s oblíbeným džemem, tvarohem nebo sezónním ovocem, na slano se špenátem, houbami nebo lososem.

Tohle by vás také mohlo zajímat: Bezlepkové palačinky z kukuřičné mouky – recept na snídani, oběd nebo večeři

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: