Kokosová mouka se v našich kuchyních neobjevuje často. Dobře ji znají lidé trpící celiakií – pro ně je tento výrobek bezpečný, protože neobsahuje lepek. Kokosová mouka se doporučuje také diabetikům (při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi) a lidem na redukční dietě (může pomoci rychleji spalovat tuky). Kokosová mouka na palačinky by měla být dobře namletá – budou pak nádherně lehké. Jak je připravit?
Recept na palačinky z kokosové mouky
Ingredience (2 porce):
- 4 lžíce kokosové mouky,
- 4 vejce,
- 1 neý šálek rostlinného nebo kravského mléka,
- 1 lžíce kokosového oleje,
- 1-2 lžičky moučkového cukru,
- kokosový nebo řepkový olej na smažení
Palačinky z kokosové mouky – způsob přípravy
Vejce vyšlehejte s cukrem, poté přilijte mléko, přidejte mouku a 1 lžíci kokosového oleje. Všechny ingredience spojte pomocí šlehače nebo mixéru. Na pánvi rozehřejte olej (použijte o něco více tuku než na běžné palačinky) a nalijte do něj část těsta. Smažte několik minut, dokud palačinka nezhnědne, a pak ji opatrně obraťte. Usmažené palačinky naskládejte na sebe a přikryjte pokličkou, protože se rychle vysuší.
Poznámka: Smažení palačinek z kokosové mouky je náročnější než smažení běžných palačinek. Palačinky z kokosové mouky se snadněji trhají – zejména při smažení – a mouka hodně absorbuje tekutiny. Pokud se vám nepovedou dokonale hned napoprvé – nevzdávejte to, praxe dělá mistra!
Podívejte se také na následující příklady: Jak udělat palačinky bez vajec a mouky? Máme několik tipů pro případ nedostatku zásob
Recept na palačinky z kokosové mouky bez vajec
Ingredience (1 porce):
- 1/2 šálku kokosové mouky,
- 1/2 šálku prosné mouky,
- Sklenice rostlinného mléka,
- uchnutí perlivé vody,
- 2ché lžíce mletého lněného semínka,
- 6 lžic vody,
- 1 lžička moučkového cukru,
- špetka soli,
- kokosový nebo řepkový olej na smažení
Palačinky z kokosové mouky bez vajec – způsob přípravy
Smíchejte mleté lněné semínko s vodou. Do mísy dáme kokosovou mouku a mleté proso, přidáme cukr, lněné semínko osolíme vodou a zalijeme rostlinným mlékem, a pokud je příliš husté, přidáme perlivou vodu. Vše promíchejte metličkou nebo krátce rozmixujte kuchyňským robotem. Na pánvi rozehřejeme olej a palačinky osmažíme z obou stran dohněda.
Tip: Pružnost těsta lze zlepšit přidáním bramborové mouky. Bezlepkáři by však měli být s tímto výrobkem opatrní, protože může být často kontaminován lepkem.
Podívejte se také na náš recept na omeletovou roládu – ideální ke snídani:
A co palačinky z kokosové mouky?
Palačinky z kokosové mouky ve výše uvedených receptech jsou slazené, ale lze je připravit i slané (kokosová mouka sama o sobě není sladká a určitě nepoužívejte například sladké rostlinné mléko). Podávejte je stejně jako tradiční palačinky – na sladko s oblíbeným džemem, tvarohem nebo sezónním ovocem, na slano se špenátem, houbami nebo lososem.
Tohle by vás také mohlo zajímat: Bezlepkové palačinky z kukuřičné mouky – recept na snídani, oběd nebo večeři