Další recepty a tipy na vaření najdete na adrese www.gazeta
Předvečer svatého Ondřeje je hezkým svátkem nejen pro sv. Již mnoho let se na Andrewsovu noc schází rodina nebo přátelé, aby se oddali věštění a strávili společně čas. I když věštění není vaše pohádka, chutné občerstvení určitě ano. Máme pro vás hrst inspirace na andělské pohoštění.
Studené sýrovéěné mušle – recept
Složení: 1:
- 20 těstovinových mušlí,
- 150 g sýra ricotta,
- 240 g sýra mozzarella (dvě kuličky),
- 80 g parmazánu,
- 1/2 lžičky muškátového oříšku,
- 1/2 čajové lžičky bílého pepře
Další: sklenice rajčatové passaty a provensálských bylinek, sůl, pepř
Jak připravit mušleěné sýrem?
Mušle uvařte v osolené vodě podle receptu na obalu. Po uvaření je ihned vyjměte z vody a nechte okapat, aby nezměkly.
Sýr ricotta vložte do mísy. Mozzarellu nakrájejte najemno a parmazán nastrouhejte. Ingredience smíchejte, dochuťte trochou bílého a pepře a muškátovým oříškem.
Uvařené mušle nte sýrovou nádivkou. V hrnci ohřejte rajčatovou passatu a ochuťte ji provensálskými bylinkami, solí a pepřem podle chuti. Rajčatovou omáčku nalijte na talíř nebo talíř a položte na niěné mušle. Posypte je provensálskými bylinkami.
Viz video Kynuté prsty s masem a sýrem
Řecké tiropitas s fetou – recept
Složení: 1:
- 200 g sýra feta,
- 200 g tvarohu,
- 200 g těsta filo (potřebujetety o rozměrech přibližně 20×30 cm),
- 3 vejce,
- 200 g rozpuštěného másla
Jak připravit řecké tiropitas s fetou?
Do mísy rozdrobte sýr feta a tvaroh, promíchejte. Vejce rozklepněte a přidejte k sýrům, vše spojte. Pláty položíme kratší stranou k sobě a podélně rozkrojíme na 4 proužky široké 5 cm. Na základ každého pruhu dejte malou část ně a roh přehněte do trojúhelníku. Odřízněte jej od proužku a přitiskněte strany k sobě, aby vznikl knedlík. Poté na proužek položte další část těsta, přeložte, odřízněte a tak dále, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
Knedlíky položíme nach vyložený pečicím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15 minut, dokud nejsou pěkně zlatavé.
Milionářský koláč – recept
Složení: 1:
- 150 g pšeničné mouky,
- 100 g studeného másla,
- 50 g cukru,
- 400 g hotové kajmakové hmoty,
- 200 g čokolády,
- 2 lžíce másla,
- 2 lžíce mléka,
- volitelně: solené ořechy
Jak připravit milionářské křehké těsto?
Do mísy dejte mouku a cukr, přidejte kousky másla a vše rozšlehejte, aby se ingredience spojily. Pak ho krátce prohněteme rukama a uhněteme do kuličky. Vložíme ji na půl hodiny do lednice, aby těsto vychladlo.
Jakmile těsto vyndáme, vyložíme jím formu o rozměrech 20×20 cm. Celé dno propíchejte vidličkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 15 minut, dokud není dno pěkně propečené.
Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Čokoládu nalámejte na kousky, přidejte máslo a mléko. Vše mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva, necháme vychladnout.
Vychladlý spodek potřeme po celéše kajmakem. Poté ho štědře přelijte čokoládou. Povrch posypeme drcenými solenými pekanovými ořechy – je to ideální způsob, jak rozbít sladkou chuť.
Zdravé energetické kuličky – recept
Složení: 1:
- 500 g sušených datlí,
- 250 g instantních ovesných vloček,
- 200 g arašídového másla,
- 1 lžíce kokosového oleje,
- 50 g hořké čokolády,
- 3-4 lžíce kakaa
Jak vyrobit zdravé energetické kuličky?
Sušené datle zalijte vroucí vodou a nechte 2 hodiny odstát. Když změknou, důkladně je slijte a rozmixujte na hladkou pastu. Přidejte arašídové máslo, kokosový olej a ovesné vločky. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a přidejte do směsi. Vše promíchejte lžící, aby se ingredience dobře spojily.
Ze směsi vytvarujte kuličky. Obalte je v kakau a položte na talíř. Poté talíř na několik hodin vložte do lednice, aby se kuličky zchladily a zpevnily.
Ruský sleďový salát – recept
Složení: 1:
- 400 g sleďovýchtků,
- 300 g červené řepy,
- 200 g mrkve,
- 200 g brambor,
- 200 g nakládaných okurek,
- 200 g cibule,
- 4 vejce uvařená natvrdo,
- 100 g žlutého sýra vtku,
- 6 lžic majonézy,
- 3 lžíce přírodního jogurtu,
- 1 polévková lžíce hořčice,
- sůl a pepř podle chuti,
- petrželová nať k podávání
Jak připravit ruský sleďový salát?
Plátky sledě namočte na několik hodin do vody, aby se zbavily slané chuti. Oloupejte červenou řepu, mrkev a brambory a uvařte je doměkka. Po uvaření je zchladíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli, okurky a bílky nakrájejte na kostičky. Poznámka: Každou ingredienci dejte do samostatné mísy nebo ji po nakrájení odsuňte stranou.
Osušte namočené sledě papírovou utěrkou a nakrájejte je na 1 cm široké kousky. Majonézu smícháme s přírodním jogurtem a hořčicí, podle chuti osolíme a opepříme.
Vložte sledě na dno velké mísy. Na ně položíme cibuli a rozetřeme lžíci majonézové omáčky. Na to dáme nakládané okurky, omáčku, brambory, omáčku, vrstvu mrkve, bílky, omáčku a červenou řepu. Navrch dáme všechnu zbývající omáčku a nastrouhaný smetanový sýr. Žloutky rozmačkáme a posypeme jimi vrstvu sýra. Salát ozdobte petrželkou.